Abstract The Effects of Cyclophosphamide on Apoptosis in Chronic Myeloid Leukemia K-562 Cell Lines Aim: In this study, we aimed to investigate apoptotic effects of cyclophosphamide, which is widely used in the treatment of numerous cancer types, on K-562 cell line, human chronic myeloid leukemia cells, in association with caspase 8. Method: In experiment groups to indicate cytotoxicity, spesific dose of cyclophosphamide for a certain time period was applied and analyzed by Tyripan Blue Exclusion test. After 24 and 48 hours, in experiment groups we carried out RNA isolation with E.Z.N.A total RNA kit and cDNA with first strand cDNA kit. Caspase-8 and housekeeping (glyceraldehydephosphate dehydrogenates GAPDH) gene expression levels were determined by Real-Time online revers transkriptaz RT-PCR. Crossing point (CP) in each groups compared GAPDH and determined expression relative rate (Efficiency). Primary and secondary apoptotic cell portions were determined by Annexin-V FITC kit with flow cytometry. Results: In K-562 cell lines, at the 24th hour the significant increase in caspase-8 expression level in cyclophosphamide 10-7 M and 10-6 M groups when compared with the negative control. At the 48th hour, increase in all groups were seen, but only 10-6 M group was significantly increased. Conclusion: This study indicates that cyclophosphamide is inducing apoptosis.
K-562 cell line apoptosis cyclophosphamide Real-Time PCR flow cytometry
Türkçe Özet:Amaç: Bu çalışmada, insan kronik myeloid lösemi K–562 hücre hattında, çeşitli kanser türlerinde yaygın olarak kullanılan siklofosfamidin, kaspaz-8 ile ilişkili olarak apoptoz üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Deneysel gruplarda sitotoksisiteyi göstermek için belirli dozlarda siklofosfamid uygulandı ve tripan mavisi canlılık testi ile analiz edildi. Deney gruplarında 24. ve 48. Saat sonra E.Z.N.A. total RNA kiti ile RNA ve first strand cDNA kiti ile cDNA elde edildi. Kaspaz–8 ve gliseraldehidfosfat dehidrogenaz gen ekspresyonları, Real–Time online Revers Transkriptaz Real–Time PCR yöntemi ile belirlendi. Her grubun geçiş noktası değeri, gliseraldehidfosfat dehidrogenaz ile karşılaştırıldı ve ekspresyonların rölatif oranı saptandı. Erken ve geç apoptotik hücre sayıları Annexin–V FITC kiti ile akım sitometrede gösterildi. Bulgular: K–562 hücre hattında, 24. saatte siklofosfamitin 10-7 M ve 10-6 M gruplarında, kaspaz–8 geni için negatif kontrole göre kıyaslandığında ekspresyon düzeylerinde anlamlı bir artış saptandı. 48. saatte tüm gruplarda artış olmasına karşın, siklofosfamitin 10-6 M grubunda bu artış anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma, siklofosfamitin apoptozu indüklediğini göstermektedir.
K–562 hücre serisi apoptoz siklofosfamid Real-Time PCR flow sitometri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2008 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 1 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.