AbstractDetermination of Toxicity in Epithelial Cells of Buccal Mucosa of Smokers Objective: In the present study, the micronucleus test was applied in epithelial cells of buccal mucosa to assess the cytotoxicity induced by cigarette. Method:Therefore, donors were divided into two groups; as smokers and non-smokers. Micronucleus frequency was determined on “Feulgen/Fast Green”-stained smear preparations of epithelial cells obtained by scraping the surface of the buccal mucosa. Results: The mean percentage of micronucleated cells were significantly higher in smokers than in non-smokers (p<0.05). Besides, there was no difference between the mean percentage of micronucleated cells in female and male smokers and non-smokers (p>0.05). Conclusion: These findings suggest that micronucleus test may be used as a biological marker to determine the toxicicity induced by cigarette.
micronucleus test cigarette cytotoxicity buccal mucosa epithelial
Türkçe Özet:Amaç: Sigara içenlerde yanak mukozası epitel hücrelerinde oluşan toksisitenin mikronükleus testi uygulanarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Gruplar sigara kullanan ve kullanmayanlar bireylerden oluşturuldu ve bireylere mikronükleus testi uygulandı. Mikronükleus sıklığı, yanak mukozası yüzeyi taranarak elde edilen hücrelerin “Feulgen/Fast Green” ile boyanan yayma preparatlarında belirlendi. Gruplar arasındaki farklar varyans analizi ve Duncan testleri ile değerlendirildi. Bulgular: Mikronükleuslu hücrelerin ortalama yüzdesi, sigara kullananlarda kullanmayanlara göre önemli oranda daha yüksekti (p<0.05). Ayrıca, sigara kullanan ve kullanmayan kadın ve erkeklerde mikronükleuslu hücrelerin ortalama yüzdeleri arasında fark yoktu (p>0.05). Sonuç: Bu bulgular, mikronükleus testinin sigara tarafından oluşturulan toksisitenin belirlenmesinde biyolojik bir belirteç olarak kullanılabileceğini gösterdi.
mikronükleus testi sigara sitotoksisite yanak mukoza epiteli
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2008 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 1 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.