AbstractDetermination of Coherency Between Polymerase Chain Reaction-Restriction Fragment Lenght Polymorphism Technique and Conventional Methods for the Identification of Mycobacteria at the Species Level Objective: There are still various problems at diagnosis and identification of tuberculosis. The aim of this study was to determine the coherency between molecular biologic and classical biochemical methods for the identification of Mycobacterium at the species level. Method: While nitrate, catalase and niacin tests were used for biochemical identification, Polymerase Chain Reaction-Restriction Fragment Length Polymorphism technique was used as molecular biologic method for isolated Mycobacterium spp. Results: It was detected that 30% of samples were positive with acid-fast bacilli smear before cultivation. While 43% of samples were culture positive by cultivation 30% of samples were positive for acid-fast bacilli smear and culture at the same time. 7 isolates (16.3%) were identified as Mycobacteria other than tuberculosis and 36 (83.7%) isolates were identified as Mycobacterium tuberculosis complex with Restriction Fragment Length Polymorphism technique. According to the biochemical identification, 40% of isolates had low activity for catalase test, 41% of isolates were positive for nitrate test, 30% of isolates were positive for niacin test. Conclusion: Coherency between Polymerase Chain Reaction-Restriction Fragment Length Polymorphism and conventional methods was evaluated by kappa statistics in our study. Coherency between two methods was determinated as middle degree. Disadvantages of Polymerase Chain Reaction-Restriction Fragment Length Polymorphism technique are false positive and negative results which can occur occasionally. We determined that classical and molecular techniques must be evaluated with clinical features at diagnosis of tuberculosis.
Mycobacterium tuberculosis complex Polymerase Chain Reaction-Restriction Fragment Length Polymorphism) identification.
Amaç: Günümüzde tüberkülozun laboratuvar tanısında ve identifikasyonunda karşılaşılan çeşitli zorluklar mevcuttur. Bu çalışmada mikobakteri identifikasyonunda klasik biyokimyasal yöntemler ile moleküler yöntemler arasındaki uyumun belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Biyokimyasal identifikasyonda, nitrat, katalaz ve niasin testleri, moleküler biyolojik teknik olarak Polimeraz Zincir Reaksiyonu-Parça Uzunluk Polimorfizmi yöntemi kullanılarak, Mycobacterium spp. olarak izole edilen mikobakterilerin identifikasyonu yapılmıştır. Bulgular: Örneklerin ekim öncesi yapılan Ehrlich Ziehl Neelsen direkt incelemelerinde aside dirençli basil örneklerin 30'unda (%30) saptanmıştır. Örneklerin 43\'ü (%43) kültür yöntemi ile pozitif bulunurken, Ehrlich Ziehl Neelsen ve kültürün aynı anda 30'u (%30) pozitif olarak belirlenmiştir. Polimeraz Zincir Reaksiyonu-Parça Uzunluk Polimorfizmi yöntemi ile Mycobacterium spp. olarak izole edilen 7 izolatın (%16.3) Nontüberküloz Mikobakteriler olduğu geri kalan 36 (%83.7) örneğin Mycobacterium tuberculosis complex olduğu tespit edildi. Klasik identifikasyon sonucunda 40 suşun katalaz testi düşük, 41 suşun nitratı pozitif bulunurken, 30 suşun niasin testi pozitif bulundu. Sonuç: Bu çalışmada biyokimyasal identifikasyonun moleküler yöntemle uyumu kapa istatistiği ile değerlendirildi. Bu iki yöntem arasındaki uyum orta derecede çıkmıştır. Polimeraz Zincir Reaksiyonu-Parça Uzunluk Polimorfizmi yönteminin en önemli dezavantajı zaman zaman yanlış pozitif ve negatif sonuçların ortaya çıkabilmesidir. Bu nedenle tüberkülozun laboratuvar tanısında klasik ve moleküler yöntemlerin sonuçları değerlendirilirken mutlaka klinik ön tanı ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz.
Mycobacterium tuberculosis complex Polimeraz Zincir Reaksiyonu-Parça Uzunluk Polimorfizmi tekniği identifikasyon
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2008 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 1 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.