Abstract The Effect of Inducible Nitric Oxide Synthase Inhibition on Increased Oxidative Stress in the Liver of Endotoxemic Rats Objective: In this study, we aimed to investigate the effect of nitric oxide produced by inducible nitric oxide synthase to oxidative stress in the liver of endotoxemic rats. Method: Male Wistar rats received either saline (4 ml/kg, i.p.) in control group, endotoxin (10 mg/kg, i.p.) in endotoxic shock group and selective inducible nitric oxide synthase inhibitor phenylene-1,3-bis[ethane-2-isothiourea] dihydrobromide (10 mg/kg, i.p.) one hour after saline or endotoxin injection in the other groups. Mean arterial blood pressure was measured within four hours. The liver was isolated from the rats for the measurement of nitrite as an index of nitric oxide production, malondialdehyde for lipid peroxidation and the level of a potent antioxidant reduced glutathione. The activities of the antioxidant enzymes superoxide dismutase and catalase and the activity of myeloperoxidase as an index of neutrophil infiltration were measured. Results: Endotoxin-induced hypotension was prevented by phenylene-1,3-bis [ethane-2-isothiourea] dihydro-bromide (p<0.05). Endotoxin caused an increase in nitrite levels, a decrease in reduced glutathione level and myeloperoxidase, superoxide dismutase and catalase activities (p<0.05). The effects of endotoxin were prevented by phenylene-1,3-bis[ethane-2-isothiourea] dihydrobromide (p<0.05). Conclusion: This study indicates that increased production of nitric oxide by induced nitric oxide synthase during endotoxemia contributes to oxidative stress and the inhibition of nitric oxide synthase restores the decreased antioxidant capacity in the liver.
endotoxemia oxidative stress inducible nitric oxide synthase
Türkçe Özet:Amaç: Bu çalışmada, endotoksemik sıçanlardan izole edilen karaciğerde indüklenebilir nitrik oksit sentaz aracılığı ile oluşan nitrik oksitin oksidatif stres üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Erkek Wistar sıçanlara, kontrol grubuna serum fizyolojik (4 ml/kg, i.p.), endotoksik şok grubuna endotoksin (10 mg/kg, i.p.) ve diğer gruplara serum fizyolojik veya endotoksin injeksiyonundan bir saat sonra seçici indüklenebilir nitrik oksit sentaz inhibitörü phenylene-1,3-bis[ethane-2-isothiourea]dihydrobromide (10 mg/kg, i.p.) uygulanmasının ardından, dört saat süre ile kuyruktan ortalama arter basıncı ölçülmüştür. Deneyler sonunda öldürülen sıçanlardan izole edilen karaciğerlerde nitrik oksit oluşumunun bir göstergesi olarak nitrit, lipit peroksidasyonunun bir göstergesi olarak malondialdehit ve güçlü bir antioksidan molekül olarak indirgenmiş glutatyon düzeyleri ölçülmüştür. Antioksidan enzimlerden ise süperoksit dizmutaz ve katalaz enzim aktiviteleri ve nötrofil infiltrasyonunun bir göstergesi olarak miyeloperoksidaz enzim aktivitesi ölçülmüştür. Bulgular: Endotoksinin neden olduğu kan basıncındaki düşmenin karaciğer dokusunda nitrit düzeylerindeki anlamlı artmanın (p<0.05), malondialdehit ve indirgenmiş glutatyon düzeyleri ile miyeloperoksidaz, süperoksit dizmutaz ve katalaz enzim aktivitelerinde anlamlı bir azalma (p<0.05) ile birlikte olduğu gözlenmiştir. Endotoksinin kan basıncı ve karaciğer dokusunda ölçülen parametreler üzerindeki bütün etkileri 1,3-PBIT ile önlenmiştir (p<0.05). Sonuç: Bu çalışma, endotoksemi sırasında indüklenebilir nitrik oksit sentaz aracılığı ile aşırı miktarda üretilen nitrik oksitin karaciğerde oluşan oksidatif strese katkıda bulunabileceğini ve değişmiş olan karaciğer antioksidan kapasitesinin indüklenebilir nitrik oksit sentazın inhibisyonu ile düzeltilebileceğini göstermektedir.
endotoksemi oksidatif stres indüklenebilir nitrik oksit sentaz
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2008 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 1 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.