AbstractThe Use of Digital EEG Analysis in Clinical Assessment of Children with Tic Disorder Objective: In this study, it was aimed to determine if the use of digital EEG analysis has a significant asset to clinical assessment of the children diagnosed with tic disorder. Method: The study groups were composed of 25 children diagnosed with tic disorder according to DSM-IV and 21 age-sex matched control subjects. EEG recordings were taken both in study and control subjects during rest and hyperventilation, and then, these recordings were assessed by using both visual and digital EEG methods. Result: No abnormality was detected in the electrical activity of the brain based on the visual assesment of EEG recordings. In digital EEG analysis, it was determined that teta activity significantly decreased in patient group during rest (p<0.05) and hyperventilation (p<0.05), whereas beta activity significantly increased (p<0.05). Conclusion: These findings suggest that digital EEG analysis can be performed as a useful method providing objective, physiologically based data in the clinical assesment of the children with tic disorder and hence, contribute to the understanding neurobiological basis of the disease.
Türkçe Özet:Amaç: Bu çalışmada tik bozukluğu tanısı alan çocukların klinik olarak değerlendirilmesinde sayısal EEG analizinin kullanımının bir katkısının olup olmayacağının saptanması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma grupları DSM-IV-TR\'a (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) göre tik bozukluğu tanısı alan 25 çocuk ve yaş-cins uyumlu 21 kontrolden oluşturulmuştur. Deney ve kontrol gruplarından dinlenim durumunda ve hiperventilasyonda EEG kayıtları alınmış, bu kayıtlar hem görsel hem de sayısal EEG yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: EEG kayıtlarının görsel olarak değerlendirilmesinde beynin elektriksel aktivitesinde herhangi bir anormallik saptanmamıştır. Sayısal EEG analizinde dinlenim durumunda hasta grubundaki teta aktivitesinin kontrol grubuna göre önemli miktarda azaldığı (p<0.05) hiperventilasyonda ise hasta grubunda teta aktivitesinin kontrol grubuna göre önemli miktarda azaldığı (p<0.05) beta aktivitesinin ise önemli miktarda arttığı saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Bu bulgular sayısal EEG analizinin tik bozukluğunun klinik değerlendirilmesinde objektif fizyolojik temelli veri sağlayan yararlı bir yöntem olarak kullanılabileceğini ve hastalığın nörobiyolojik temellerinin anlaşılmasına katkı sunabileceğini düşündürmüştür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2009 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 2 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.