AbstractSodium Pump, Endogenous Cardiac Glycosides and Their Role in the Pathophysiology of Several Diseases Na+,K+, ATP-ase, a membrane-bound enzyme, regulates cellular ion balance and cell volume. Cardiac glycosides are a class of compounds that specifically inhibit the NKA. These compounds have been shown to exist endogenously in mammalian plasma. Recent studies indicate that various diseases such as hypertension, preeclampsia, myocardial infarction, and diabetes mellitus have a significant relation to elevated concentrations of these compounds. Moreover, it has been shown that ouabain, one of the most studied cardiac glycosides, induced apoptotic cell death in various cancer cell lines. It has been considered that pharmacological modulation of the effect of endogenous cardiac glycosides could offer a novel way to develop new therapies.
Türkçe Özet:Membrana bağımlı bir enzim olan Na+, K+, ATP-az, hücre iyon dengesi ve hücre hacmini düzenler. Kardiyak glikozitler NKA\'yı özgül olarak inhibe eden bir sınıf bileşiktir. Bu maddelerin memeli plazmasında endojen olarak bulunduğu gösterilmiştir. Güncel çalışmalar bu bileşiklerin yükselmiş derişimleri ile hipertansiyon, preeklampsi, miyokart infarktüsü ve diyabet gibi çeşitli hastalıklar arasında ilişki olduğuna işaret etmektedir. Bunlara ek olarak, en çok çalışılmış olan kardiyak glikozitlerden biri olan ouabainin, çeşitli kanser hücre dizilerinde apoptotik hücre ölümlerini indüklediği gösterilmiştir. Endojen kardiyak glikozitlerin etkilerinin farmakolojik olarak düzenlenmesinin yeni tedavilerin geliştirilmesi için yeni bir yol sunabileceği düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2009 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 2 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.