Türkçe Özet:Nazal epitelin yüksek geçirgenliği, geniş absorpsiyon alanının varlığı, kan akımının hızlı olması gibi avantajları ile nazal yol; sistemik etki için pek çok ilacın alternatif veriliş yolu haline gelmiştir. İlacın nazal mukozadan geçişinde pek çok faktör rol oynamaktadır. Bu faktörler arasında başta etkin maddenin molekül ağırlığı gelmektedir. Düşük molekül ağırlığına sahip nazal uygulanan ilaçlar eczane raflarında yerini alırken, son yıllarda yüksek molekül ağırlığına sahip ilaçların (peptit ve protein) da nazal verilişi yaygın olarak araştırılmaktadır. Yapılan çalışmalar nazal yolla kullanılan penetrasyon arttırıcı maddelerin, ilaçların nazal mukozadan geçişinde son derece etkin olduğunu göstermiştir. Diğer bir yaklaşım da formülasyonlarda yeni ilaç taşıyıcı sistemlerin (emülsiyon, mikroemülsiyon, lipozom, insert, mikro- ve nanopartiküller) kullanılmasıdır. Bu derlemede, nazal yolun özellikleri, mukus sekresyonu ve mukosiliyer klerens, nazal mukozadan ilacın absorpsiyonunu etkileyen faktörler, nazal mukozadan geçiş ve geçişin arttırılması ve yeni nazal dozaj şekilleri ele alınmıştır.
AbstractNasal Route for Systemic Effect Nasal route has become an alternative route of delivery for a large number of drugs to produce systemic effect as it possesses advantageous such as high permeability, wide area of absorption, rapid blood flow. A numerous parameters play important role in drug transport through the nasal mucosa. Among of these factors, molecular weight of drugs is the most important one. While the low molecular weight drugs in nasal forms with systemic effect are currently taking place in the shelves of pharmacy stores, nasal administration of high molecular weight drugs (e.g. peptide and proteins) have also been widely investigated. The studies conducted on the subject indicated that the penetration enhancers for nasal delivery are highly effective in the transport of drugs through nasal mucosal membrane. Another approach is to use the novel drug carriers (emulsions, microemulsions, liposomes, inserts, micro- and nanoparticulates) in formulations for nasal delivery. In this article, the properties of nasal route, mucus secretion, mucociliary clearance, parameters affecting nasal drug absorption, transport mechanisms across nasal mucosa, enhancement of drug transport, and novel nasal dosage forms were reviewed.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2009 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 2 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.