Abstract Comparison of the Methods Used in Multi-Case Multi-Reader ROC Studies Objective: The goals of this study are to compare the methods used in diagnostic accuracy studies in which both multi-case and multi-reader methods are employed, and to make useful suggestions for the proper use of these methods. Material and Methods: When diagnosis tests are carried out by a single reader, they might have subjectivity based upon the reader\'s personal decisions. The readers\' performance is related to their experiences, education and present states of the cases. Therefore, while the accuracy of the diagnostic tests is discussed, the reports of multi-readers should be taken into consideration within the scope of the model. There are five different methods used in multi-case and multi-reader tests of diagnostic accuracy studies. Results: There are models dealing with the results of both multi-reader and multi diagnosis tests demonstrating the accuracy. These models were compared and presented in the tables. Conclusion: The most common models are DBM (Dorfman Berbaum Metz) and OR (Obuchowski ve Rockette) methods.
Türkçe Özet: Amaç: Bu çalışmanın amacı hem çoklu değerlendiricinin hem de çoklu tanı testlerinin var olduğu diagnostik doğruluk çalışmalarındaki yöntemleri karşılaştırmak ve yöntemler hakkında öneride bulunmaktır. Gereç ve Yöntem: Tanı testleri tek bir değerlendirici ile yapıldığında değerlendiricinin kişisel kararlarına bağlı olarak subjektiflik içerebilir. Değerlendiricilerin performansı değerlendiricilerin deneyimleri, eğitimleri ve vakaların mevcut durumlarıyla ile ilgilidir. Bu nedenle diagnostik testlerin doğruluğu tartışılırken çoklu değerlendiricilerin raporları da modelde ele alınmalıdır. Çok testli çok değerlendiricili diagnostik doğruluk çalışmalarında kullanılabilecek beş farklı yöntem vardır. Bulgular: Hem çoklu değerlendirici hem de çoklu tanı testi sonuçlarının ele alındığı doğruluğu ortaya koyan modeller mevcuttur. Bu modeller karşılaştırılmış ve tablo halinde sunulmuştur. Sonuç: Bu modellerden en yaygın kullanılanları DBM (Dorfman Berbaum Metz) ve OR (Obuchowski ve Rockette) metodudur.
DBM; OR; çok testli çok değerlendiricili eğri altında kalan alan
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2010 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 3 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.