Abstract Determination of Reference Intervals of Homocysteine, Vitamin A and Vitamin E Levels in Mersin Region Aim: The reference intervals for each clinical laboratory test should be known for medical decision. In recent studies, it was indicated that the calculation of reference intervals using hospital based data with indirect method is much easier. Therefore, it was aimed to determine the reference intervals for homocysteine, vitamin A and E levels based on gender and age, employing the indirect method in this study conducted in Mersin region. Method: The reference intervals were calculated with the indirect method using the homocysteine, vitamin A and E data of employees (3902 men and 3918 women in the age range of 0-96) worked with High Pressure Liquid Chromatography from the year of 2003 to 2010 in Mersin University Hospital of Faculty of Medicine, Clinical Biochemistry Laboratory. Results: Upon comparison of the data for the reference intervals for the homocysteine, vitamin A and E levels calculated based on age and gender of the subjects in Mersin to those given by the manufacturing company, homocysteine and vitamin A levels were found to be different based on both age and gender whereas vitamin E levels varied only with gender. Conclusion: We suggest that the data obtained in this study differs from the reference intervals given by the manufacturing company and thus, each laboratory should determine its own reference intervals for its own region.
Türkçe Özet: Amaç: Klinik laboratuvar testlerinin tñbbi karar amacñyla kullanñlabilmesi için, her testin referans aralñklarñnñn bilinmesi gerekir. Son yñllarda yapñlan çalñà malarda hastane verileri kullanñlarak, referans aralñklarñnñn indirekt yöntem ile daha kolay hesaplanabildiÃi gösterilmià tir. Bu nedenle bu çalñà mada; Mersin bölgesinde homosistein, vitamin A ve vitamin E düzeylerine ait referans aralñklarñnñn indirekt yöntem kullanarak yaà ve cinsiyete göre belirlenmesi amaçlandñ. Yöntem: Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Klinik Biyokimya Laboratuvarı\'nda 2003-2010 yılları arasında Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografi yöntemi ile çalışılan, yaşları 0-96 arasında değişen ve 3902 erkek ve 3918 kadın bireyden oluşan toplam 7820 bireye ait homosistein, vitamin A ve vitamin E sonuçları kullanılarak indirekt yöntem ile referans aralıkları hesaplandı. Bulgular: Mersin bölgesinde, homosistein, vitamin A ve vitamin E düzeylerinin referans aralıklarını yaş ve cinsiyete göre, üretici firmanın verdiği aralıkla karşılaştırdığımızda, homosistein ve vitamin A düzeylerinin yaş ve cinsiyete göre, vitamin E düzeylerinin ise sadece cinsiyete göre farklı olduğu bulundu. Sonuç: Elde edilen verilerin üretici firma referans aralığı ile farklılık gösterdiği; bu nedenle her laboratuvarın kendi bölgesine ait sonuçlarla referans aralıklarını belirlemesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2011 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 1 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.