Abstract Association Between Childhood Acute Lymphoblastic Leukemia and Multi Drug Resistance 1 Gene Expression Aim: Cross-resistance of a tumor cell developed against structurally and functionaly different drugs is called Multi Drug Resistance (MDR). It\'s reported that certain single nucleotide polymorphisms of MDR1 gene altered P-glycoprotein expression when MDR1 gene plays a significant role in this mechanism. Among these single nucleotide polymorphisms, C3435T is one of the most studied polymorphisms. In this study, it was aimed to investigate the association among MDR1 gene C3435T polymorphism, MDR1 mRNA levels, and therapeutic response in the patients receiving chemotherapy following the diagnosis of acute lymphoblastic leukemia. Method: In the study, peripheral blood samples were collected from 53 acute lymphoblastic leukemia patients receiving chemotherapy and subsequently, RNAs were isolated from each sample. Next, isolated RNAs were converted into cDNA by reverse transcriptase polymer chain reaction (RT-PCR). Resultant cDNAs were then amplified using MDR1 gene specific primers by PCR. Expression levels were determined using “Scion Image Beta 4.03” program. In order to determine C3435T polymorphism in MDR1 gene, PCR products were digested with Mbo1 enzyme and genotyped following agarose gel electrophoresis. Results: In our study, a statistically significant difference was found upon comparison of MDR1 gene genotypes with MDR1 gene mRNA levels/beta actine mRNA ratios (p=0.026). Conclusion: As a statistically significant difference exists between MDR1 gene mRNA levels and C3435T polymorphism genotype distribution, it is assumed that C3435T polymorphism might have an important impact on therapeutic response.
MDR1; RT-PCR; C3435T polymorphism; mRNA; acute lymphoblastic leukemia
Türkçe Özet: Amaç: Belirli bir ajana karşı dirençli olan bir tümör hücresinin yapısal ve fonksiyonel olarak birbirinden farklı ilaçlara karşı geliştirdikleri çapraz dirence çoklu ilaç direnci (Multi Drug Resistance: MDR) adı verilmektedir. MDR1 geni bu olayda önemli rol oynadığında, gendeki bazı tekli nükleotid değişimlerinin P-glikoprotein ekspresyonunu etkilediği bildirilmiştir. Bu tekli nükleotid değişimleri içinde en çok çalışılanlardan birisi C3435T polimorfizmidir. Bu çalışmada da akut lenfoblastik lösemi tanısı alıp kemoterapi gören hastaların MDR1 geni mRNA düzeyleri ile C3435T polimorfizmi ve tedaviye yanıt arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada 53 akut lenfoblastik lösemi tanısı konmuş ve kemoterapi alan hastalardan kan alınarak RNA izole edildi. Daha sonra izole edilen RNA\'lar revers transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu ile cDNA\'ya çevrildi. Elde edilen cDNA\'lar MDR1 genine özgü primerler kullanılarak polimeraz zincir reaksiyonuyla çoğaltıldı. Ekspresyon düzeyleri “Scion Image Beta 4.03” programı kullanılarak belirlendi. MDR1 genindeki C3435T polimorfizmini belirlemek için, elde edilen polimeraz zincir reaksiyon ürünleri, Mbo I enzimi ile kesildi ve agaroz jel elektroforezi sonrasında genotiplendirildi. Bulgular: Çalışmamızda, MDR1 geni genotipleri ile MDR1 geni mRNA düzeyi/beta aktin mRNA düzeyi oranları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulundu (p=0.026). Sonuç: MDR1 mRNA düzeyleri ile C3435T polimorfizmi genotip dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunduğundan tedaviye yanıtta C3435T polimorfizminin etkisinin önemli olabileceği düşünüldü.
MDR1; C3435T polimorfizmi; mRNA; RT-PCR; akut lenfoblastik lösemi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2011 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.