Abstract Prevelance and Identification of Enterococcus spp. from Consumed Meats in Mersin City Aim: Enterococci, members of human and animal intestinal flora, can cause intra-abdominal infections, endocarditis, uriner system infection and bacteremia. Recently, the number of nosocomial infection cases have shown increase all over the world because of enterococci developing multiple antibiotic resistance against to antimicrobial agents. Enterococci strains with antibiotics resistance are common in food. However, it hasn\'t been reported that food borne enterococci causes to clinical infections yet. In this study, it was aimed to biochemically identify and detect antibiotic resistance of Enterococcus spp. isolated from meat and raw chicken meat products which are available for consumption at various supermarkets and butcher shops in Mersin city. Method: Forty ground meat and 40 raw chicken meat samples purchased from various supermarkets and butcher shops were taken into liquid broth media and cultured in Enterococcosel Agar in the microbiology laboratory. Colonies were identified by biochemical identification and then, identified Enterococcus spp. were tested for antibiotic resistance. Results: As a result of this study, enterococci strains were isolated in 27.5% of ground beef samples and 12.5% of raw chicken meat samples. All of the enterococci isolates were found sensitive to vancomycine and teicoplanine. Salmonella spp. ve Shigella spp. didn\'t reproduce in chicken meat samples after cultivation in Hectoen enteric agar. Conclusion: Although the determination of potential sources of contamination in food process is important, it is also important to analyze risks in food preservation and storage. In this study, the detection of Enterococcus spp. in ground meat and chicken samples indicates poor sanitary conditions of slaughter house and ground meat preparation facilities. Therefore, it is important to adhere the hygenic rules in meat slaughtering and distribution facilities.
meat; chicken; culture; Enterococcus spp.; antibiotic resistance
Türkçe Özet: Amaç: Enterokoklar, insan ve hayvan barsak florasının normal bir üyesi olup, karın içi enfeksiyonlar, endokardit, idrar yolu enfeksiyonu ve bakteriyemiye neden olabilirler. Son yıllarda enterekokların antimikrobiyal ajanlara karşı geliştirdikleri çoklu antibiyotik direnci nedeniyle tüm dünyada nozokomiyal enfeksiyon olgularının sayısında büyük bir artış görülmüştür. Antibiyotiğe dirençli enterokok suşları gıdalarda yaygın olarak bulunmaktadır. Ancak gıda kaynaklı enterokokların henüz direkt klinik enfeksiyonlara yol açtığı rapor edilmemiştir. Bu çalışmada, Mersin ilinde çeşitli süpermarket ve kasaplarda tüketime sunulan et kıyması ve tavuk eti parçalarından izole edilen enterekok türlerinin biyokimyasal tiplendirmesi ve antibiyotik direncinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çeşitli market ve kasaplardan sıvı buyyonlar içerisine alınıp mikrobiyoloji laboratuvarına ulaştırılan 40 adet et kıyması ve 40 adet tavuk eti örneklerinin Enterococcosel Agara ekimi yapıldı. Kültürde üreyen kolonilere biyokimyasal tiplendirme yapıldıktan sonra tiplendirilen enterekok türlerine antibiyotik duyarlılık testi yapıldı. Bulgular: Çalışma sonucunda, et kıyma örneklerinin %27.5\'inde ve tavuk eti örneklerinin %12.5\'inde enterokok suşu izole edildi ve suşların hepsi vankomisine ve teikoplanine duyarlı olarak bulundu. Tavuk etlerinin Hektoen enterik agar\'da yapılan kültürü sonucunda Salmonella spp. ve Shigella spp. üremedi. Sonuç: Gıdaların üretim sürecinde olası kontaminasyon kaynaklarının belirlenmesi önemli olmakla birlikte gıdaların saklama ve depolama koşullarındaki tehlikelerin analiz edilmesi de son derecede önemlidir. Bu çalışmada et kıyması ve tavuk eti parçalarında enterokokların saptanması hayvan kesim işlemi ve kıymaların hazırlandığı ortamdaki sanitasyonun yeterli olmadığını göstermektedir. Bu nedenle etlerin kesim ve dağıtım ortamında genel hijyenik şartlara uyulması önemlidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2011 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.