Abstract Effects of Estrogen on Adipocyte Diferentiation in Preadipocyte Cell Line (3T3-L1): Possible Involvement of Rho/Rho-Kinase Signaling Aim: In this study, it was aimed to investigate potential effects of estrogen on the differantiation of preadipocytes (3T3-L1) to mature adipocytes and the possible involvement of Rho/Rho-kinase pathway in this matter. Method: 3T3-L1 cell suspensions were plated and incubated at 37oC under 5% CO2. Confluent flasks were passaged. Next, 3T3-L1 cells were treated with estradiol at various concentrations (10-9, 10-8, 10-7, 10-6, 10-5 and 10-4M) for a period of 0-2 and 0-8 days. The experiment was concluded on the day of 8. Adipocyte differentiation was assessed by lipid-specific Oil Red O staining. The Oil Red O nontreated cells were homogenized. Subsequently, RhoA, ROCK-1 and ROCK-2 protein expression levels in these cells were measured by Western-Blotting technique. Results: When applied in the beginning of the differentiation process (the 2nd day), 17β-estradiol decrease the differentiation. On the contrary, it becomes ineffective when applied for 8 days. In addition, 17β-estradiol did not significantly change ROCK-1, ROCK-2 and RhoA protein expression levels. Conclusion: 17β-estradiol, the main estrogenic hormone, has diverse effects on adipocyte differentiation at different stages of differentiation. However, this impact does not appear to be mediated via Rho/Rho-kinase pathway.
Türkçe Özet: Amaç: Bu çalışmada estrojenin, preadipositlerin (3T3-L1) olgun yağ hücrelerine diferansiyasyonuna olan etkilerinin incelenmesi ve ayrıca bu etkilere, eğer varsa, Rho/Rho kinaz yolağının katkısını araştırılması amaçlandı. Yöntem: 3T3-L1 hücreleri kültür flasklarına ekilerek 37ºC\'de %5 CO2\'li ortamda inkübe edildi. Konfluent olan flasklar pasajlanarak çoğaltıldı. Estradiol 10-9, 10-8, 10-7, 10-6, 10-5 ve 10-4M konsantrasyonda 3T3-L1 hücrelerine 2 ve 8 gün boyunca uygulandı. 8. günde deney sonlandırıldı ve adiposit diferansiyasyonu Oil Red O boyama ile değerlendirildi. Oil Red uygulanmayan hücreler ise homojenize edilerek Western-Blot yöntemi ile RhoA, ROCK-1 ve ROCK-2 protein ekspresyon düzeyleri ölçüldü. Bulgular: 17β-estradiol diferansiyasyon sürecinin başlangıcında (2. günde) uygulandığında diferansiyasyonu azaltmaktadır. Buna karşılık 8 gün boyunca uygulandığında ise etkisiz bulunmuştur. Ayrıca 17β-estradiol RhoA, ROCK-1 ve ROCK-2 protein ekspresyon düzeylerini anlamlı olarak değiştirmedi. Sonuç: 17β-estradiol, preadiposit diferansiyasyon sürecine farklı zaman dilimlerinde farklı etkilerle katkı sağlamaktadır. Ancak, bu etki Rho/Rho-kinaz yolağı aracılı görünmemektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2011 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.