Abstract Palliative Radiotherapy Treatment Case of the HIV-Negative Classic Kaposi's Sarcoma Kaposi's sarcoma (KS) was described in 1872 by Moritz Kaposi as multiple benign pigmentous idiopathic hemorrhagic sarcoma of skin. KS had become widespread in 1980s due to the increasing number of affected patients with acquired immunodeficiency syndrome (AIDS). It has various types such as classical, endemic, and immun deficiency associated types, showing similar immunochemical findings and histopathological appearances. Also, AIDS associated Kaposi\'s sarcoma can be included to this categorization. Radiation therapy often represents the optimal local therapy for palliation of pain, bleeding or oedema in this radioresponsive tumour type. In this report, a case of an 84-year-old male patient with painful and bleeding lesions, diagnosed with classical KS in Ankara University, Department of Dermatology and received radiotherapy with successfull response was presented.
Kaposi\'s sarcoma; radiotherapy classical (HIV-negative) Kaposi\'s sarcoma
Kaposi sarkomu (KS) 1827 yılında Moritz Kaposi tarafından “derinin idyopatik, multipl, pigmente hemorajik sarkomu” adıyla tanımlanmıştır. Kaposi sarkomu 1980\'li yıllarda Akkiz İmmun Yetmezlik Sendromu\'nun (AIDS) gündeme gelmesi ile yaygınlaşmıştır. Benzer immunkimyasal bulgular ve histopatolojik görünüm taşıyan klasik, endemik, immun yetmezlik ile birlikte görülen ve AIDS ile ilişkili tipleri mevcuttur. Radyasyon tedavisine oldukça duyarlı olduğu bilinen kaposi sarkomlarında ağrı, kanama ve ödem bulgularının palyatif tedavisinde radyoterapi uygulanmaktadır. Bu yazıda Ankara Üniversitesi Dermatoloji bölümünde yapılan biopsi sonucunda klasik tip kaposi sarkomu tanısı almış olan, ağrılı, kanamalı lezyonları olan ve tedaviye iyi yanıt veren 84 yaşındaki erkek olgu sunulmuştur.
Kaposi sarkomu radyoterapi HIV-negatif klasik tip Kaposi sarkomu
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2011 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.