Abstract Methods for Measurement of Nitric Oxide Nitric oxide has significant tasks in most systems, and also is associated with many diseases. Therefore, its identification and quantification are important. Measurement methods for nitric oxide differ based on the type of the assessed diseases and the samples. Nitric oxide measurement is difficult because of its dramaticaly short half-life, formation in trace amounts under in vivo conditions, and subsequent rapid reaction with molecular oxygen. Thus, various methods have been used to obtain reliable results although there isn\'t any reported standard method. Even though, nitric oxide can be measured directly using electrochemical and chemiluminescent methods, the measurement of the amount of nitrite and nitrate, end products of nitric oxide metabolism, have been used more frequently as fast and simple methods. Therefore, in this article, it was aimed to compare the methods used for determination of nitric oxide levels.
Türkçe Özet: Nitrik oksit, birçok sistemde önemli görevlere sahip ve bununla birlikte birçok hastalıkla ilişkilidir. Bu nedenle tanımlanması ve miktar tayini önemlidir. Nitrik oksit ölçüm yöntemleri, değerlendirilen hastalıklar ve örnek çeşitlerine göre farklılık gösterir. Nitrik oksitin yarılanma ömrünün çok kısa olması, in vivo olarak düşük miktarlarda oluşması ve oluştuktan sonra hızla moleküler oksijen ile etkileşerek reaksiyona girmesi ölçümünü güçleştirmektedir. Bu yüzden nitrik oksit ölçümünde standart bir yöntem olmamakla birlikte çalışma konusuna göre güvenilir sonuçlar elde etmek için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Nitrik oksit, elektrokimyasal ve kemilüminesans gibi yöntemler ile direk ölçülebilse de, nitrik oksit metabolizmasının son ürünleri olan nitrit ve nitrat miktarlarının ölçülmesi hızlı ve basit bir yöntem olarak daha sık kullanılmaktadır. Bu nedenle bu derlemede nitrik oksit düzeyinin belirlenmesinde kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2011 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.