BibTex RIS Kaynak Göster

DERLEME Batı Nil Virusu ve İnfeksiyonu

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 3, - , 01.09.2011

Öz

Abstract West Nile Virus and Infection West Nile virus is a neurotropic arthropod-borne flavivirus. Enzootic transmission of West Nile virus occurs between mosquitoes and birds, but humans and horses are regarded as incidental dead-end hosts while sensitive to West Nile virus-induced meningoencephalitis. Mosquitoes of the Culex genus are the main vectors of West Nile virus. Although most human infections are asemptomatic, about 20% of infected people have fever, rash, arthralgia, and myalgia, 1% of them may develop severe disease, including meningoencephalitis, encephalitis, and flaccid paralysis. West Nile virus infection is a serious threat to public health, especially to the immunocompromised and elderly people in terms of further development to more severe diseases. This review summarises the main features of West Nile virus infection.

Kaynakça

  • htur

DERLEME Batı Nil Virusu ve İnfeksiyonu

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 3, - , 01.09.2011

Öz

Türkçe Özet: Batı Nil virusu, artropod kaynaklı nörotropik bir flavivirustur. Batı Nil virusu, sivrisinekler ve kuşlar arasında enzootik taşınma siklusuna sahiptir. Atlar ve insanlar Batı Nil virusu kaynaklı meningoensefalite duyarlı olmalarına rağmen rastlantısal konak olarak kabul edilmektedir. Culex genusu sivrisinekler Batı Nil virusu\'nun esas vektörüdür. İnsanlardaki Batı Nil virus infeksiyonları çoğunlukla asemptomatik olmasına rağmen, infekte kişilerin yaklaşık %20\'sinde ateş, döküntü, artralji ve miyalji görülmektedir. Bu kişilerin %1\'inde de meningoensefalit, ensefalit ve flask paraliz gibi ciddi hastalık tablosu gelişebilmektedir. Batı Nil virus infeksiyonu, halk sağlığı açısından özellikle yaşlılar ve immun kompromise kişiler için ciddi nörolojik hastalığın gelişmesi yönünden büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu derlemede Batı Nil virus infeksiyonunun genel özellikleri özetlenmiştir.

Kaynakça

  • htur
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Seda Tezcan Bu kişi benim

Mahmut Ülger Bu kişi benim

Gürol Emekdaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2011
Gönderilme Tarihi 13 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Tezcan, S., Ülger, M., & Emekdaş, G. (2011). DERLEME Batı Nil Virusu ve İnfeksiyonu. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 4(3).
AMA Tezcan S, Ülger M, Emekdaş G. DERLEME Batı Nil Virusu ve İnfeksiyonu. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. Eylül 2011;4(3).
Chicago Tezcan, Seda, Mahmut Ülger, ve Gürol Emekdaş. “DERLEME Batı Nil Virusu Ve İnfeksiyonu”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 4, sy. 3 (Eylül 2011).
EndNote Tezcan S, Ülger M, Emekdaş G (01 Eylül 2011) DERLEME Batı Nil Virusu ve İnfeksiyonu. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 4 3
IEEE S. Tezcan, M. Ülger, ve G. Emekdaş, “DERLEME Batı Nil Virusu ve İnfeksiyonu”, Mersin Univ Saglık Bilim Derg, c. 4, sy. 3, 2011.
ISNAD Tezcan, Seda vd. “DERLEME Batı Nil Virusu Ve İnfeksiyonu”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 4/3 (Eylül 2011).
JAMA Tezcan S, Ülger M, Emekdaş G. DERLEME Batı Nil Virusu ve İnfeksiyonu. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2011;4.
MLA Tezcan, Seda vd. “DERLEME Batı Nil Virusu Ve İnfeksiyonu”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 4, sy. 3, 2011.
Vancouver Tezcan S, Ülger M, Emekdaş G. DERLEME Batı Nil Virusu ve İnfeksiyonu. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2011;4(3).

MEÜ Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir. 

Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.


Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.

154561545815459   

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı  ile lisanslanmıştır.