Abstract Negative Pressure Pulmonary Oedema Negative pressure pulmonary oedema following general anesthesia in early postoperative period is an uncommon and a life threatening complication. Postanesthetic laryngospam has been implicated as the most common cause of this syndrom in adult patients. This clinical condition occurs as a hypoxia followed short after ( 1-90 minutes) a laryngospasm. The principal goal for management of these cases are early diagnosis and to provide adequate arteriel oxygenation by maintaning the airway. Here, a negative pressure pulmonary oedema patient, resolved succesfully after treatment, undergoing strongulated inguinal hernia operation under general anesthesia in Anesthesiology Clinics of Ministry of Health Diskapi Yildirim Beyazit Training and Research Hospital was presented.
Türkçe Özet: Negatif basınç akciğer ödemi, genel anestezi sonrası erken postoperatif dönemde nadir görülen ve hayatı tehdit eden bir komplikasyondur. Yetişkin hastalarda en sık sebep, genel anestezi sonrası laringospazmdır. Bu klinik durum bir laringospazmdan kısa süre sonra (1-90 dakika) gelişen hipoksi ile ortaya çıkmaktadır. Bu durumun erken tanınması ve hava yolunun korunarak yeterli arteriyel oksijenasyonun sürdürülmesi, tedavideki ana prensiplerdir. Bu yazıda Sağlık Bakanlığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji kliniğinde, 48 yaşında sağlıklı erkek hastada genel anestezi altında acil boğulmuş inguinal herni ameliyatı sonrası gelişen ve tedaviye olumlu yanıt veren bir negatif basınç akciğer ödem olgusu sunulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2012 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 5 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.