Abstract Management of Outliers The extreme values differing greatly from the majority of the data set upon comparison are called outliers. If the outliers are excessive in quantity, this can result in deviation of the data set from normal distribution and as well as have an influence on the statistical analysis to be carried out. Both the method to be chosen and the calculations used show differences based on the data sets with varying sample sizes. By applying one of the data transformation methods to the data sets possessing excess number of outliers and not showing normal distribution, the data do not only become informative and produce significant summary values, but also make analytical methods available. The aims of this article are to examine descriptive and test-based methods used for detection of outliers affecting distribution of a data set, and to assess data transformations allowing application of parametric methods upon the assumption of normal distribution. Dixon test was determined as the least sensitive, but the fastest result-giving test.
Türkçe Özet: Diğer değerlerle karşılaştırıldığında veri setine uygun olmadığı tespit edilen aşırı değerlere aykırı değer denir. Aykırı değerlerin fazla olması veri setinin normal dağılımdan sapmasına ve yapacağımız istatistiksel analizlerin etkilenmesine sebep olabilir. Hem seçilecek yöntem hem de kullanılan hesaplamalar, farklı örnek genişliği içeren veri setlerine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Yapılan testler sonucunda normal dağılmadığı ve fazlasıyla aykırı değer içerdiği belirlenen veri setlerine, veri dönüşüm yöntemlerinden biri uygulanarak hem verinin bilgi sağlayacak hale gelmesi ve anlamlı özet değerler üretmesi, hem de analitik yöntemlerin kullanılabilir hale gelmesi sağlanır. Bu yazının amacı veri setinin dağılımını etkileyen aykırı değerleri tespit etmek için kullanılan tanımlayıcı ve teste dayalı yöntemleri incelemek ve veri setinin dağılımını normal dağılıma benzetip, parametrik yöntemler kullanmaya olanak sağlayan veri dönüşümlerini değerlendirmektir. Dixon testi en az duyarlı ancak en hızlı sonuç veren test olarak belirlenmiştir.
aykırı değer; veri dönüştürme; örnek büyüklüğü; Dixon testi; Grubbs t testi; Walsh testi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2012 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 5 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.