AbstractScavenger Receptors and its Association with Hepatitis C The main tasks of scavenger receptors playing an important role in innate and adaptive immunity are to recognize the modified biomolecules and then, mediate their destruction and removal from the body. Scavenger receptors which are divided into eight different classes (A–H) play a significant role in the pathogenesis of many diseases. Hepatitis C, affecting the liver, is a severe infection diseases causing chronic hepatitis, liver cirrhosis, and hepatocellular carcinoma. In recent years, it has been indicated that some scavenger receptors take an important part in the pathogenesis of hepatitis C virus, and hence, might be a potential target for new anti-viral drugs. In this review, significant features of scavenger receptors and the relation of some of these receptors to the hepatitis C virus were discussed.
scavenger receptors; hepatitis C virus; pathogenesis; antiviral drug
Türkçe Özet: Doğal ve kazanılmış bağışıklıkta önemli rolü olan çöpçü reseptörlerin temel görevi modifiye biyomolekülleri tanımak ve bunların vücuttan uzaklaştırılmasına ve yıkılmasına aracılık etmektir. Sekiz farklı sınıfa (A-H) ayrılan çöpçü reseptörler pek çok hastalığın patogenezinde rol oynamaktadırlar. Hepatit C karaciğeri etkileyen kronik hepatit, karaciğer sirozu ve hepatosellüler karsinomaya neden olan ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Son yıllarda hepatit C virüsünün patogenezinde bazı çöpçü reseptörlerin önemli rol oynadığı ve yeni anti-viral ilaçlar için hedef oluşturabileceği belirtilmektedir. Bu derlemede çöpçü reseptörlerin özellikleri ve bazı çöpçü reseptörler ile hepatit C virüsünün ilişkisi irdelenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2012 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 5 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.