Abstract An Investigation on the Presence of Parvovirus B19 in The Patients with Hematological Malignancies Aim: Parvovirus B19 is associated with a wide range of diseases in human, whose severity depends on the immunological and haematological status of the host. In this study, the aim was set to determine the presence of parvovirus B19 DNA and the assessment of the prevalance among patients suffering from different haematological malignancies and healty blood donors. Method: In this study, the plasma samples of 100 patients with hematological malignancy and 104 healthy blood donors were investigated for the presence of parvovirus B19 DNA (PV-B19 DNA) by polymerase chain reaction method. Results: Parvovirus B19 DNA was detected in the 20 (20%) of 100 patients with hematologic malignancies and 8 (7.7%) of 104 healthy blood donors and the difference was found to be statistically significant (p=0.018). In addition, the rate of parvovirus B19 DNA positivity was16.5% in the patients with chronic leukemia (chronic lymphocytic leukemia and chronic myeloid leukemia) and 4.4% in those with acute leukemia (acute lymphocytic leukemia and acute myeloid leukemia). The difference between these two groups of leukemia patients was also found statistically significant (p=0.0153). Conclusion: As a result of this study, the presence of parvovirus B19 study in the patients with hematological malignancies was found higher than in healthy individuals. Based on the data obtained in this study, the high positivity ratio in the patients with chronic leukemia in comparison to the ones with acute leukemia may be an indicator of persistent parvovirus B19 infection. On the other hand, the relatively high parvovirus B19 DNA positivity in blood donors possesses vital significance for the hematological patients in need of blood transfusion.
Parvovirus B19; hematological malignancies; blood donors; polymerase chain reactio
Türkçe Özet: Amaç: Parvovirus B19, insanlarda ciddiyeti konağın immünolojik ve hematolojik durumuna bağlı olarak çok çeşitli hastalıklar ile ilişkilidir. Bu çalışmada, değişik hematolojik maligniteli hastalar ve sağlıklı kan bağışçılarında parvovirus B19 DNA\'sının belirlenmesi ve prevalansının değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmada, hematolojik maligniteli 100 hasta ve 104 sağlıklı kan bağışçısına ait plazma örneklerinde parvovirus B19 DNA varlığı polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile araştırıldı. Bulgular: Hematolojik maligniteli 100 hastanın 20 (%20)\'sinde, 104 sağlıklı kan bağışçısının 8 (%7.7)\'inde parvovirus B19 DNA\'sı tespit edildi ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.018). Ayrıca, parvovirus B19 DNA\'sı kronik lösemili hastalarda (kronik lenfoblastik lösemi ve kronik miyeloid lösemi) %16.5, akut lösemili hastalarda (akut lenfoblastik lösemi ve akut miyeloid lösemi) %4.4 olarak saptandı ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.0153). Sonuç: Sonuç olarak, çalışmada hematolojik maligniteli hastalarda parvovirus B19 varlığı, sağlıklı bireylere oranla daha yüksek bulunmuştur. Çalışmada akut lösemili gruba göre kronik lösemili gruptaki yüksek pozitiflik oranı bu hastalarda persistan parvovirus B19 infeksiyonunun bir göstergesi olabilir. Diğer yandan kan bağışçılarındaki nispeten yüksek parvovirus B19 DNA pozitifliği, kan transfüzyonu yapılacak hematolojik hasta grupları için hayati önem taşımaktadır.
Parvovirus B19; hematolojik malignite; kan bağışçıları; polimeraz zincir reaksiyonu
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2012 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 5 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.