Abstract The Frequency of Surgical Interventions and Influence on Life Quality of Elderly Residents in A Nursing Home of Karabuk Aim: Necessity to surgical interventions significantly increases with old age because of decreased organ and system functions. In this study, frequency of surgical interventions and its influence on life quality of the elderly residents living in a nursing home of Karabuk was investigated by using SF-36 Quality of Life In Brief Questionnaire (SF-36). Method: This cross-sectional type study was performed in the the time frame of the 1st of September and the 30th of November, 2013. The study population was composed of 102 elderly people living in a nursing home of Karabuk city whereas the study sample group was composed of 97 (%95.1) volunteer elderly people without any communication problem. To collect the data of the study, a questionnaire with sociodemographic attributes was designed by the researchers based on a literature study and applied along with SF-36 (Short Form 36) Life Quality Scale to determine the life quality of elderly people. Results: It was found that 59.8% of elderly people have undergone a surgical intervention and there was no statistical difference between the frequency of surgical intervention and the SF-36 life quality scale\'s sub-dimension. Conclusions: Based on these results, it can be stated that the problems caused by surgical interventions in elderly needs to be detected and its effect on life quality should be assessed on larger elderly population by further studies.
Türkçe Özet: Amaç: Yaşlılık, organ ve sistem fonksiyonlarındaki belirgin azalmalar nedeniyle birçok cerrahi girişimi de beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada, Karabük ilinde yer alan bir huzurevinde kalan yaşlılarda cerrahi girişim geçirme sıklığı ve yaşam kalitesine etkisi SF 36 Kısa Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF 36) kullanılarak incelendi. Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışma 1 Eylül-30 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Karabük İli\'nde yer alan bir huzurevinde kalan toplam 102 yaşlı birey, araştırmanın örneklemini ise araştırmaya katılmaya gönüllü ve iletişim sorunu olmayan 97 (%95.1) yaşlı birey oluşturdu.Araştırmanın verilerinin toplanmasında, ilgili literatürlere dayanarak araştırmacılar tarafından geliştirilen sosyodemografik özellikleri içeren anket formu ile yaşlıların yaşam kalitesini belirlemek amacıyla SF-36 (Short Form 36, Kısa Form 36) Yaşam Kalitesi ölçeği kullanıldı. Bulgular: Çalışmada yaşlıların %59.8\'inin cerrahi girişim geçirdiği ve cerrahi girişim geçirme sıklığı ile SF-36 yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasında istatistiksel açıdan bir fark olmadığı saptandı. Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda yaşlılarda cerrahi girişimin neden olabileceği sorunların saptanması ve yaşam kalitesine etkisinin daha geniş yaşlı populasyonlarında değerlendirilmesi gereklidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2012 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 5 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.