Abstract Physical Activity Levels in Percutaneous Intracoronary Intervention Patients and the Factors Influencing These Levels Aim: The aim of the study was set to determine the physical activity levels in percutaneous coronary intervention patients and the factors influencing these levels. Method: The population of this descriptive study included 150 patients over 18 years of age who referred to the cardiology department of an university hospital and practice center between October 2009 and March 2010, had undergone percutaneous coronary intervention at least three months before the study and agreed to participate in the study. The data was collected with a “Personal Information Form” and the “International Physical Activity Questionnaire (IPAQ)”. Then, they were analyzed with Shapiro Wilk, One Way ANOVA Welch, Bonferronni and Games Howell, Pearson Chi-square and likelihood ratio chi-square tests and Student\'s T test. Results: The study found that among the percutaneous coronary intervention patients, 72% were female and their mean age was 60±10.7 years. It also indicated that the patients spent their energy by walking at most and 56.7% of them were active at a normal level while 20% were highly active. However, there was no statistically significant difference between the groups in terms of levels of physical activity and blood pressure, cholesterol level and body mass index averages. Those who had a positive perception about their health status, followed diet recommendations and reside in urban areas were more active than the other groups. Moreover, it was determined that the individuals\' physical activity levels decreased with the increasing age (p<0.05). Conclusions: The majority of the individuals in this study were physically active. The individuals\' physical activity levels decreased with the increasing age. However, the physically active and inactive individuals had similar levels of clinical characteristics such as blood pressure, cholesterol levels and body mass index.
percutaneous coronary intervention; physical activity; risk factors
Türkçe Özet: Amaç: Çalışmanın amacı, perkütan koroner girişim uygulanmış hastaların fiziksel aktivite düzeylerini ve etkileyen faktörleri belirlemektir. Yöntem: Tanımlayıcı olan çalışmanın örneklemini; en az üç ay önce perkütan koroner girişim uygulanmış ve Ekim 2009–Mart 2010 tarihleri arasında bir üniversitesi hastanesinin kardiyoloji polikliniğine başvuran çalışmaya katılmayı kabul eden, 18 yaş ve üzeri 150 hasta oluşturmuştur. Çalışmanın verileri, “Kişisel Bilgi Formu” ve “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi” kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, Shapiro Wilk, One Way ANOVA Welch, Bonferronni ve Games Howell, Pearson Ki-kare, Likelihood ratio ki-kare testleri ile Student T testi, tanımlayıcı istatistikler olarak ise ortalama, standart sapma, sayı ve yüzde değerleri kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada, perkütan koroner girişim uygulanan hastaların %72\'sinin kadın ve yaş ortalamalarının 60±10.7 olduğu belirlendi. Hastaların çoğunluğunun fiziksel olarak aktif olduğu, en çok yürüme aktivitesini yaparak enerji harcadıkları ve %56.7\'sinin aktif, %20\'sinin ise çok aktif oldukları belirlendi. Ancak fiziksel aktivite düzeyleri ile kan basıncı, kolesterol düzeyi ve beden kitle indeksi ortalamaları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Sağlık durumunu iyi algılayan, diyet önerisine uyan, şehirde yaşayan bireylerin diğer gruplara göre daha aktif oldukları ve yaş arttıkça bireylerin aktivite düzeylerinin azaldığı saptandı (p<0.05). Sonuç: Çalışmada hastaların çoğunluğunun fiziksel olarak aktif olduğu, yaş arttıkça bireylerin aktivite düzeylerinin azaldığı ve fiziksel olarak aktif olan ve olmayan grupların kan basıncı, kolesterol düzeyi, beden kitle indeksi gibi klinik özelliklerinin benzer olduğu ortaya çıkmıştır.
perkütan koroner girişim; fiziksel aktivite; risk faktörleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2013 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 6 Sayı: 1 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.