Abstract Disease of Our Time: Obesity and Its Treatment The prevalence of a chronic disease, obesity, consistently increases in our country as all over the world. Obesity, in general, is the result of an imbalance between energy obtained from food and energy expended. Therefore, it seems to be a natural consequence of modern life causes such as sedanter life-style, phsical inactivity and unhealty diets. It is well-known fact that obesity is closely related with many diseases such as cardiovascular disease, type 2 diabetes, and certain cancers. In obese patients, implication of an individualized diet plan supported with regular exercise program is the most successfull method to provide weight loss and then, maintain ideal weight. Also, behavioral and pharmacological therapies as well as surgical treatment are other significant methods to combat with this serious chronical disease: obesity. In this review, the factors leading to obesity and treatment options were summarized.
Türkçe Özet: Kronik bir hastalık olan obezite prevalansı tüm dünyada ve ülkemizde giderek artmaktadır. Genel olarak enerji sağlayan gıdaların alınması ve harcanması arasındaki dengesizliğin neden olduğu obezite sedanter yaşam, fiziksel aktivite yetersizliği ve sağlıksız beslenme gibi modern yaşantının bir sonucu olarak görülmektedir. Obezitenin kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet ve bazı kanserler gibi birçok hastalık ile yakın ilişkisi olduğu bilinmektedir. Obez hastalarda kilo kaybının sağlanması ve uygun kilonun korunması için kişiye özgü diyet ve düzenli egzersiz programının uygulanması en başarılı yöntemlerdir. Ayrıca, davranış tedavisi, farmakolojik tedavi ve cerrahi tedavi yöntemi de obez hastaların tedavisinde uygulanan diğer yöntemlerdir. Bu derlemede obeziteye neden olan etkenler ve tedavi seçenekleri birlikte özetlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 6 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.