Aim: The aim of this study was to investigate the effect of cognitive level on pain perception in the elderly patients living at home with chronic musculoskeletal pain. Method: The study was conducted via face to face questionnaire interviews with 89 elderly living at home in Antalya. The pain intensity was measured and evaluated employing a Visual Analog Scale as well as Verbal Category Scale. In order to determine cognitive levels of the elderly the Standardized Mini Mental StateTest was used. Results: Average age (i.e. mean value) of the participants with chronic musculoskeletal pain was 71.6±4.0 years. The pain was most commonly located in the lower limbs and lumbar region. Average of Standardized Mini Mental State Test scores were 25.2±3.2. It was determined that men had better cognitive levels than women (p<0.001). Pain intensity during rest and activity have been found to be higher in women than in men (p<0.001). The correlation between the pain intensity values for the rest and activity states and the cognitive level was highly strong, but significantly negative (p=0.0001). Conclusion: The result of the study indicated that deterioration in cognitive functions caused more intensive pain perception. Our results pointed out that the influence of cognitive level on pain intensity should be taken into consideration while preparing a rehabilitation program of pain for elderly patients.
musculoskeletal pain elderly cognitive level pain perception
Amaç: Çalışmanın amacı ev ortamında yaşayan ve kronik kas-iskelet ağrısı olan yaşlılarda, kognitif düzeylerinin ağrı algısı üzerine etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Çalışma Antalya ilinde yaşayan kronik kas-iskelet ağrısı olan 89 yaşlı gönüllü ile gerçekleştirilmiştir. Yaşlıların ağrı şiddetleri Görsel Analog Skalası ve Sözel Kategori Ölçeği kullanılarak değerlendirilmiştir. Yaşlıların kognitif düzeylerini belirlemek için Standardize Mini Mental Test uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen kronik kas-iskelet ağrı yakınması olan bireylerin yaş ortalaması 71.6±4.0 yıl olarak bulunmuştur. Ağrı şikâyeti en sık alt ekstremite ve bel bölgesinde saptanmıştır. Standardize Mini Mental Test puanları ortalama 25.2±3.2 olarak bulunmuştur. Erkeklerde kognitif düzeyin kadınlara göre daha iyi olduğu saptanmıştır (p<0.001). İstirahat ve aktivite sırasındaki ağrı şiddetlerinin kadınlarda erkeklere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0.001). Aktivite sırasındaki ve istirahatteki ağrı şiddetleri ile kognitif düzey arasında negatif ve ileri düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0.0001). Sonuç: Çalışmanın sonucu, kognitif fonksiyonlardaki bozulmanın ağrı algılaması üzerine etki ederek ağrı şiddetinin daha fazla algılandığını göstermiştir. Sonuçlarımız yaşlılarda ağrıya yönelik rehabilitasyon programı hazırlanırken kognitif düzeyin ağrı şiddeti üzerindeki etkisinin de göz önüne alınması gerektiğini göstermiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Mart 2016 |
Gönderilme Tarihi | 23 Ekim 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 8 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.