Amaç: Bu çalışmanın amacı, birinci derece medial kollateral bağ zedelenmesinin tercih edilen yürüme hızı ve gastrocnemius medialis ve tibialis anterior kaslarının elektromiyografi aktivitesi üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Yöntem: Denek, laboratuarımızda yapılan yürüme testinde, tercih edilen yürüme hızında bir dakikalık yürüme sırasında gastrocnemius medialis ve tibialis anterior kaslarından dört kanal elektromiyografi kaydı alınmasına gönüllü olmuştur, sonrasında denek düşmüş ve sağ dizinde birinci derece medial kollateral bağ zedelenmesi olmuştur. Sakatlanma sonrası her bir kayıt için yeni yürüme hızı belirlenip, belirlenen yürüme hızında ardışık üç hafta ve altı ay sonra bir dakikalık elektromiyografi verileri alındı. Bulgular: Sakatlık öncesi elde edilen elektromiyografi verileri ile sakatlanma sonrası ardışık dört ölçüm ortalama düşüşü sırasıyla sağ tibialis anteriorda %64, %41, %44, %6, sol tibialis anteriorda %59, %48, %19, %5, sağ gastrocnemius medialisde %42, %44, %42, %5, sol gastrocnemius medialisde ise %37,%38,%39,%8dir. Kaza öncesi 4.4 km/saat iken kaza sonrası 1.1km/saat, 2km/saat, 2.4km/saat, 4.2 km/saat’dir. Sonuç: Birinci derece medial kollateral bağ yaralanması yürüme hızında ve elektromiyografi genliğinde düşmeye sebep olmuştur. Bu genlik değerinin normal değerlere ulaşmasının altı aydan fazla sürdüğünü düşünmekteyiz.
Anahtar kelimeler: Elektromiyografi, gastrocnemius medialis, medial kollateral bağ, tercih edilen yürüme hızı, tibialis anterior kası
Bölüm | Olgu Sunumu |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Nisan 2017 |
Gönderilme Tarihi | 19 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 10 Sayı: 1 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.