Amaç: Bu çalışmanın amacı, CAD/CAM ile şekillendirilen kaide materyalleri (PMMA/PEEK) ve ısı ile polimerize olan geleneksel kaide materyalinin yüzey ve fiziksel özelliklerinin incelenmesidir. Yöntem: Bu çalışmada CAD/CAM ile frezelenmiş iki farklı kaide polimeri (Yamahachi PMMA Disk ve Juvora Dental Disk PEEK) ve bir adet ısı ile polimerize olan akrilik rezin (Meliodent PMMA) kullanıldı. Toplam 120 adet test örneği (n=10) hazırlandı. Test örneklerinin yarısı distile suda bekletildi. Diğer yarısına ise, termal döngü uygulandı. Termal döngüden sonra tüm test örneklerinin yüzey pürüzlülüğü, su emilimi ve çözünürlüğü değerlendirildi. Bulgular: CAD/CAM ile üretilen PMMA test örnekleri en düşük yüzey pürüzlülüğü değerleri (0.31±0.06 µm) göstermiştir. CAD/CAM ile üretilen PEEK grubu su emilimi açısından diğer iki grup test örneklerine göre istatistiksel olarak anlamlı daha düşük bulgular vermiştir (p<0.001). Termal döngü uygulaması test örneklerinin tümünün yüzey pürüzlülüğü, su emilimi ve çözünürlüğü değerlerini anlamlı derecede etkilememiştir (sırasıyla p=0.22; p=0.912; p=0.062). Sonuç: CAD/CAM ile üretilen PMMA ve PEEK materyalleri, ısı ile polimerize olan akrilik rezin test örnekleri ile kıyaslandığında daha iyi fiziksel özellikler göstermiştir.
Protez kaideleri CAD/CAM Polietereterketon Polimetil metakrilat yüzey özellikleri
Mersin Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projesi
2018-1-AP1-2831
Bu araştırma 2018-1-AP1-2831 kodlu, Mersin Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projesinin desteği ile yapılmıştır. Ülkemizin bilime destek Mersin Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projesi birimine teşekkürlerimizi sunarız.
Aim: The purpose of this study was to investigate the surface and physical properties of base materials (PMMA/PEEK) formed with CAD/CAM and heat polymerized conventional base material. Method: In this study, two different base polymers milled with CAD/CAM (Yamahachi PMMA Disk and Juvora Dental Disk PEEK) and one heat polymerized acrylic resin (Meliodent PMMA) were used. A total of 120 test samples (n = 10) were prepared. Half of the test specimens were stored in distilled water. While the other half, the thermal cycle was applied. After the thermal cycling; surface roughness, water absorption and solubility of all test specimens were evaluated. Results: The PMMA test specimens produced with CAD/CAM showed the lowest surface roughness values (0.31 ± 0.06 µm). The PEEK group produced by CAD/CAM showed statistically significantly lower results in terms of water absorption than the other two groups (p<0.001). Thermal cycling did not significantly affect the surface roughness, water sorption and solubility values of all test samples (respectively, p= 0.22; p= 0.912; p = 0.062). Conclusion: PMMA and PEEK materials produced by CAD/CAM showed better physical properties compared to heat-polymerized acrilic resin test specimens.
Denture bases CAD/CAM Polyetheretherketone polymethyl methacrylate surface properties
2018-1-AP1-2831
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2018-1-AP1-2831 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 24 Nisan 2021 |
Kabul Tarihi | 23 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 14 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.