Olgu Sunumu
BibTex RIS Kaynak Göster

İntrakraniyal basınç artışı ile seyreden bir nörobruselloz olgusu

Yıl 2022, Cilt: 15 Sayı: (Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı, 242 - 243, 30.06.2022

Öz

Amaç: Bruselloz özellikle gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam eden ve ülkemizde endemik olarak görülen önemli ölçüde morbiditeye sahip zoonotik bir enfeksiyon hastalığıdır. Vücutta birçok sistemi tutmakla birlikte çok farklı klinik bulgulara yol açabilir. Olgumuz nadir görülen santral sinir sistemi tutulumu ile eşlik eden intrakraniyal basınç artışı bulgularıyla seyretmesi nedeniyle nörobrusellozun farklı prezentasyonları açısından sunulmaktadır.
Olgu: On gündür devam eden karın ağrısı, bulantı, kusma şikayetleri ile polikliniğimize başvuran 10 yaşında kız hasta oral alımının iyi olmaması üzerine servise yatırıldı. Öyküsünde şikayetlerinin başlamasından üç gün sonra olan ve üç gün süren ateş dışında özellik yoktu. Fizik muayenesinde genel durumu iyi, bilinç açık ve sistem muayenelerinde epigastrik hassasiyet dışında belirgin özellik saptanmadı. Hemogram biyokimya parametreleri normal olup yapılan tüm abdomen ultrasonografisinde patoloji saptanmadı. İzleminde baş ağrısı gelişen ve nörolojik muayenesi normal olan hastanın bir gün sonraki muayenesinde ense sertliği gelişti. Anamnezinde köy peyniri tüketimi öyküsü de bulunan olgunun gönderilmiş tetkiklerinde Rose Bengal pozitif, Brucella agglutinasyonu 1/320 titrede pozitif geldi. Ense sertliği gelişmesi üzerine lomber ponksiyon (LP) yapıldı. Beyin omurilik sıvısı (BOS) bulgularında lenfosit hakimiyeti, glukoz düşüklüğü ve protein yüksekliği saptandı. Rose bengal tarama testine damlatılan BOS örneği pozitif saptandı. Klinik ve laboratuvar olarak nörobruselloz düşünülen hastanın antibiyoterapisi seftriakson, doksisiklin ve rifampisin olarak düzenlendi. İzleminde baş ağrısı devam eden beyin manyetik rezonans görüntülemesi normal rapor edilen ve çift görme şeklinde bulguları olan olguda papilödem saptandı. Hastanın yapılan LP’sinde BOS basıncı 100 cmH20 yüksek saptandı. Tekrarlayan ponksiyonlar ile BOS basıncı regüle edildi. Takibinde şikayetleri gerileyen olgunun baş ağrısı, çift görme, papilödem gibi kafa içi basınç artışı belirtileri aralıklı LP, asetozolamid ve antibakteriyel tedavi ile geriledi. Hasta ayaktan izlemlere devam edecek şekilde doksisiklin rifampisin tedavisi ve intrakranial basınç artışına yönelik asetozolamid ile taburcu edildi.
Sonuç: Brusella olgularında nadiren menenjit komplikasyonu gözlenmekte olup nörobruselloz tablosu ile intrakraniyal basınç artışının eşlik edebileceği akılda tutulmalıdır

Kaynakça

  • 1. Poster sunularında kaynakça bulunmamaktadır.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Poster Bildiriler
Yazarlar

Murat Ersoy Bu kişi benim

Ali Tunç Bu kişi benim

Edanur Yeşil Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2022
Gönderilme Tarihi 6 Mart 2022
Kabul Tarihi 10 Mart 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 15 Sayı: (Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı

Kaynak Göster

APA Ersoy, M., Tunç, A., & Yeşil, E. (2022). İntrakraniyal basınç artışı ile seyreden bir nörobruselloz olgusu. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 15((Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı), 242-243.
AMA Ersoy M, Tunç A, Yeşil E. İntrakraniyal basınç artışı ile seyreden bir nörobruselloz olgusu. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. Haziran 2022;15((Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı):242-243.
Chicago Ersoy, Murat, Ali Tunç, ve Edanur Yeşil. “İntrakraniyal basınç artışı Ile Seyreden Bir nörobruselloz Olgusu”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 15, sy. (Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı (Haziran 2022): 242-43.
EndNote Ersoy M, Tunç A, Yeşil E (01 Haziran 2022) İntrakraniyal basınç artışı ile seyreden bir nörobruselloz olgusu. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 15 (Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı 242–243.
IEEE M. Ersoy, A. Tunç, ve E. Yeşil, “İntrakraniyal basınç artışı ile seyreden bir nörobruselloz olgusu”, Mersin Univ Saglık Bilim Derg, c. 15, sy. (Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı, ss. 242–243, 2022.
ISNAD Ersoy, Murat vd. “İntrakraniyal basınç artışı Ile Seyreden Bir nörobruselloz Olgusu”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 15/(Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı (Haziran 2022), 242-243.
JAMA Ersoy M, Tunç A, Yeşil E. İntrakraniyal basınç artışı ile seyreden bir nörobruselloz olgusu. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2022;15:242–243.
MLA Ersoy, Murat vd. “İntrakraniyal basınç artışı Ile Seyreden Bir nörobruselloz Olgusu”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 15, sy. (Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı, 2022, ss. 242-3.
Vancouver Ersoy M, Tunç A, Yeşil E. İntrakraniyal basınç artışı ile seyreden bir nörobruselloz olgusu. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2022;15((Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı):242-3.

MEÜ Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir. 

Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.


Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.

154561545815459   

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı  ile lisanslanmıştır.