Olgu Sunumu
BibTex RIS Kaynak Göster

Konjenital karotid-juguler fistül: Erken çocukluk çağında nadir bir olgu

Yıl 2022, Cilt: 15 Sayı: (Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı, 246 - 247, 30.06.2022

Öz

Giriş: Arteriovenöz fistüller (AVF'ler), bir arter ve bir ven arasındaki anormal bağlantılardır. Bu yapılara arteriyovenöz malformasyonlar da denebilir. AVF'ler vücudun hemen her yerinde bulunabilir ve edinsel veya doğuştan olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Konjenital AVF’ler nadir olmakla birlikte pulmoner, aortokaval, dural, karotid-kavernöz, koroner ve hepatik lokalizasyonda bulunabilirler. Boyun AVF’lerinin çoğu travmaya bağlı olarak edinsel ortaya çıkarken, çocuklarda konjenital vertebrovertebral fistüller ve karotid-juguler fistüller tanımlanmıştır. Eksternal karotid arter ile juguler ven arasındaki konjenital AVF, literatürde sınırlı sayıda vakada bildirilmiştir. Olgu sunumu: 27 aylık kız hasta baş-boyun bölgesinden uğultu şeklinde ses gelmesi yakınması ile getirildi. Hastaya yaklaşıldığında duyulan sesin sürekli karakterde olmadığı; ağlamakla, ıkınmakla, ateşli hastalıklarla veya travma öyküsü ile ilişkisinin olmadığı öğrenildi. Hastanın büyümesi-gelişmesi yaşı ile uyumlu, sistem muayeneleri normal değerlendirildi. Muayene sırasında kulakla dinlemekle veya oskültasyonla baş-boyun bölgesinde patolojik ses saptanmadı. Başvuru yakınmasının vasküler patolojiye sekonder üfürüm olabileceği düşünülerek karotis renkli doppler ultrasonografi istendi. Doppler USG’de ana karotid arterlerde yaklaşık 2 katlık çap asimetrisi (sağda incelme? solda genişleme?) görüldü. İleri tetkik amacıyla serebral ve servikal MR anjiografi çekildi. Sol ana karotid arter çapı 7 mm, sağ ana karotid arter çapı 4 mm ölçüldü; sol eksternal karotid arterde simetriğine göre normalden geniş görünüm ve sol eksternal karotid arter ile sol internal juguler ven arasında fistülöz bağlantı, fistüle bağlı olarak sol juguler vende simetriğine göre erken kontrast madde doluşu izlendi. Kalp Damar Cerrahi Kliniği tarafından anjio ile embolizasyon kararı alındı. Sonuç: Konjenital karotid-juguler fistülün klinik semptomları şantın şiddetine bağlıdır. En sık görülen semptomlar pulsatil şişlik, üfürüm, pulsatil kulak çınlaması, baş ağrısı veya vertigodur. Fistül uzun süre tedavi edilmezse kalp yetmezliği, fistül rüptürü veya emboli gibi çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Hastaların tanı sonrası en kısa sürede tedavi edilmesi önerilmektedir. Fistülün açık cerrahi ligasyonu ve transkateter embolizasyon uygulanan etkili tedavi yöntemleridir.

Kaynakça

  • 1. Poster sunularında kaynakça bulunmamaktadır.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Poster Bildiriler
Yazarlar

Sakina Mamadova Bu kişi benim

Özlem Tezol Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2022
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2022
Kabul Tarihi 10 Mart 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 15 Sayı: (Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı

Kaynak Göster

APA Mamadova, S., & Tezol, Ö. (2022). Konjenital karotid-juguler fistül: Erken çocukluk çağında nadir bir olgu. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 15((Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı), 246-247.
AMA Mamadova S, Tezol Ö. Konjenital karotid-juguler fistül: Erken çocukluk çağında nadir bir olgu. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. Haziran 2022;15((Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı):246-247.
Chicago Mamadova, Sakina, ve Özlem Tezol. “Konjenital Karotid-Juguler fistül: Erken çocukluk çağında Nadir Bir Olgu”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 15, sy. (Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı (Haziran 2022): 246-47.
EndNote Mamadova S, Tezol Ö (01 Haziran 2022) Konjenital karotid-juguler fistül: Erken çocukluk çağında nadir bir olgu. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 15 (Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı 246–247.
IEEE S. Mamadova ve Ö. Tezol, “Konjenital karotid-juguler fistül: Erken çocukluk çağında nadir bir olgu”, Mersin Univ Saglık Bilim Derg, c. 15, sy. (Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı, ss. 246–247, 2022.
ISNAD Mamadova, Sakina - Tezol, Özlem. “Konjenital Karotid-Juguler fistül: Erken çocukluk çağında Nadir Bir Olgu”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 15/(Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı (Haziran 2022), 246-247.
JAMA Mamadova S, Tezol Ö. Konjenital karotid-juguler fistül: Erken çocukluk çağında nadir bir olgu. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2022;15:246–247.
MLA Mamadova, Sakina ve Özlem Tezol. “Konjenital Karotid-Juguler fistül: Erken çocukluk çağında Nadir Bir Olgu”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 15, sy. (Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı, 2022, ss. 246-7.
Vancouver Mamadova S, Tezol Ö. Konjenital karotid-juguler fistül: Erken çocukluk çağında nadir bir olgu. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2022;15((Özel Sayı-1) 21. Mersin Pediatri Günleri Bildiri Kitabı):246-7.

MEÜ Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir. 

Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.


Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.

154561545815459   

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı  ile lisanslanmıştır.