Aim: There is growing data on the possible role of inflammatory processes in the etiopathogenesis of obsessive and compulsive disorder (OCD). In this study based on these data, we aimed to evaluate serum inflammatory parameters in children and adolescents with the OCD, compare results with healthy controls, and evaluate the relationship between these parameters and the severity of the disorder. Method: The number of white blood cell counts, ferritin, c-reactive protein (CRP), procalcitonin, interleukin 1(IL-1), interleukin 2 (IL-2), interleukin 6 (IL-6), interleukin 8 (IL-8), interleukin 10 (IL-10) and tumor necrosis factor-alpha (TNF- α) levels were studied in children and adolescents with the OCD without comorbid disorder and the results were compared with the results from the healthy children and adolescents. Also, the relationship between levels of inflammatory parameters and the symptom severity of OCD was evaluated. Results: No sociodemographic differences were found between groups. While no significant difference was found between the groups in terms of other parameters, IL-10 levels were significantly higher in the patient group. No relation was found between symptom severity and any parameters. While ferritin levels did not show any difference between the groups, the rate of detection of low ferritin levels that show iron deficiency was higher in the patient group and this difference was statistically significant. Furthermore, a negative correlation was found between ferritin levels and compulsion scores of OCD patients. Conclusion: The results of this study do not support the availability of white blood cell count, CRP, and procalcitonin levels to detect possible inflammation status in the etiopathogenesis of OCD. This study reiterated the need for further studies to evoluate changes in serum cytokine levels may be important for the etiological evaluation. On the other hand, it is the first study in the literature showing that iron deficiency may be seen more in OCD patients than healthy individuals and this may increase the severity of OCD. Thus, iron deficiancy may effect the symptom severity of OCD, further studies are needed on this area.
Obsessive-compulsive disorder child and adolescent ferritin procalcitonin inflammation
Amaç: Obsesif ve kompulsif bozukluğun etiyopatogenezinde inflamatuar süreçlerin olası rolüne ilişkin veriler giderek artmaktadır. Bu verilere dayanarak yaptığımız bu çalışmada, obsesif kompulsif bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde serum inflamatuar parametrelerini değerlendirmeyi, sonuçları sağlıklı kontrollerle karşılaştırmayı ve bu parametreler ile bozukluğun şiddeti arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: DSM-V tanı kriterlerine göre komorbid bozukluğu olmaksızın obsesif kompulsif bozukluk tanısı alan çocuk ve ergenlerde beyaz kan hücresi sayısı, ferritin, c-reaktif protein (CRP), prokalsitonin, interlökin 1 (IL-1), interlökin 2 (IL-2), interlökin 6 (IL-6), interlökin 8 (IL-8), interlökin 10 (IL-10) ve tümör nekroz faktörü-alfa (TNF- α) düzeyleri incelenmiş ve sonuçlar sağlıklı çocuk ve ergenlerden elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Ayrıca, çalışmaya dahil edilen tüm bireylere Yale-Brown Obsesif Kompulsif Bozukluk Ölçeği uygulanmış ve saptanan inflamatuvar parametre düzeyleri ile çalışma grubunun semptom şiddeti arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında sosyodemografik farklılık bulunmadı. Diğer parametreler açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmazken, IL-10 düzeyleri hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. Semptom şiddeti ile herhangi bir parametre arasında ilişki bulunmadı. Ferritin seviyeleri gruplar arasında farklılık göstermezken, demir eksikliğini gösteren düşük ferritin seviyelerinin tespit edilme oranı hasta grubunda daha yüksekti ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Ayrıca, OKB hastalarının ferritin düzeyleri ile kompulsiyon skorları arasında negatif bir korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, OKB etyolojisinde olası inflamasyon durumunu saptamak için beyaz kan hücresi sayımı, CRP ve prokalsitonin düzeylerinin kullanılabilirliğini desteklememektedir. Bu çalışma, serum sitokin seviyelerindeki değişikliklerin etiyolojik değerlendirme için önemli olabileceğini ortaya koyacak daha ileri çalışmalara duyulan ihtiyacı yinelemiştir. Öte yandan, literatürde OKB hastalarında demir eksikliğinin sağlıklı bireylere göre daha fazla görülebileceğini ve bu durumun OKB'nin şiddetini artırabileceğini gösteren ilk çalışmadır. Dolayısıyla, demir eksikliği OKB'nin semptom şiddetini etkileyebilir, bu alanda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
obsesif-kompulsif bozukluk çocuk ve ergen ferritin prokalsitonin inflamasyon
yazıda belirtilen tüm etik kurallara uyulmuştur. yazarlar arasında çıkar çatışması yoktur
mersin üniversitesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 5 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 24 Eylül 2023 |
Kabul Tarihi | 19 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 16 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.