Amaç: Bu araştırmanın amacı; kadınların gebelik, doğum ve doğum sonu süreçlerine ilişkin bazı özelliklerinin ve beden mahremiyet algılarının kuşaklararası incelenmesidir. Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı/kesitsel olarak Eylül 2022 ile Mayıs 2023 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, bu tarihler arasında jinekoloji polikliniklerine başvuran kadınlar, örneklemini BP, X ve Y kuşaklarında olan 300 kadın (her bir kuşak için n= 100) oluşturmuştur. Araştırmanın verileri "Kişisel Bilgi Formu ve Jinekoloji ve Obstetride Beden Mahremiyeti Ölçeği" ile yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Bulgular: Çalışmada, BP kuşağındaki kadınların evlilik ve ilk gebelik yaşlarının X ve Y kuşağındakilerden daha erken olduğu, gebelik, planlanmamış gebelik ve toplam doğum sayısının daha fazla olduğu saptanmıştır. BP kuşağındaki kadınların Jinekoloji ve Obstetride Beden Mahremiyeti Ölçeği toplam puan ortalamasının 4.76±0.70, X kuşağındakilerin 4.28±0.74, Y kuşağındakilerin 4.18±0.72 olduğu, BP kuşağındaki kadınların beden mahremiyet algılarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Zaman içinde kadınlarda gebelik, doğum ve doğum sonu sürece ilişkin özelliklerde ve beden mahremiyet algılarında kuşaklararası bazı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Sağlık profesyonellerinin kadınların beden mahremiyet algılarını önemsemesi, tüm kuşakların özelliklerini iyi bilmesi, kuşaklararası farklılıklara duyarlı olması ve bu farklılıklara dayanarak kadınlara gerekli bakım ve danışmanlık hizmeti sunması önemlidir.
Beden mahremiyeti gebelik doğum kuşaklararası ilişkiler kuşaklararası farklılık
Bu araştırma, T.C. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir.
TSA-2022-4107
-
Objective: The purpose of this research was to investigate intergenerational analysis of certain characteristics related to women’s pregnancy, childbirth and postpartum processes, as well as their perceptions of body privacy. Method: The research was carried out descriptively/cross-sectionally between September 2022 and May 2023. The population of the study consisted of women who applied to gynecology outpatient clinics between these dates, and 300 women (n= 100 for each generation) in the sample of BP, X and Y generations. The data of the research were collected by face-to-face interview method with "Personal Information Form and Body Privacy Scale in Gynecology and Obstetrics". Results: In the study, it was found that the marriage and first gestational ages of the women in the BP generation were earlier than those in the X and Y generations, and the number of pregnancies, unplanned pregnancies and total births was higher. The average total score of the Body Privacy Scale in Gynecology and Obstetrics was 4.76±0.70 for the BP generation women, 4.28±0.74 for the X generation, 4.18±0.72 for the Y generation. It was determined that the BP generation women had higher body privacy perception. Conclusion: It has been determined that there are some intergenerational differences in the characteristics of pregnancy, childbirth and postpartum process and in the perception of body privacy in women over time. It is important for health professionals to care about women's perceptions of body privacy, to know the characteristics of all generations, to be sensitive to intergenerational differences, and to provide necessary care and counseling services to women based on these differences.
Body privacy pregnancy birth privacy intergenerational relations intergenerational differences
TSA-2022-4107
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TSA-2022-4107 |
Erken Görünüm Tarihi | 5 Nisan 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2023 |
Kabul Tarihi | 11 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 17 Sayı: 1 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.