Amaç: Bu çalışmanın amacı, tek taraflı dudak damak yarığı (DDY) bulunan karma dentisyon dönemindeki hastaların maksiler ve mandibular dental ark parametrelerini incelemek ve parametreler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Yöntem: Bu çalışmaya Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı’na ortodontik tedavi talebi ile başvurmuş olan DDY bulunan ve bulunmayan toplam 36 hasta dahil edilmiştir. Çalışma modellerinin ağız içi tarama cihazı ile taranması sonucu elde edilen 3 boyutlu maksiller ve mandibular dental modeller üzerinde özel bir yazılım kullanılarak doğrusal ve açısal analizler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, TURCOSA bulut tabanlı online istatistiksel analiz yazılımı kullanılarak Shapiro-Wilk, Mann-Whitney U ve Spearman Korelasyon testleri ile analiz edilmiştir. İstatistiksel anlamlılık p<0.05 değeri temel alınarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Üst çene dental ark parametreleri için üst çene kaninler arası uzaklığı, anterior ark uzunluğu, toplam ark uzunluğu parametrelerinin DDY grubunda anlamlı derecede daha düşük değerlere sahip olduğu; üst çene daimî birinci molarlar arası uzaklığı, üst çene daimî birinci molarlar arası gingival seviyedeki uzaklığı ve üst daimî birinci molar angulasyonu parametrelerinin daha yüksek değerlere sahip olduğu belirlenmiştir. Alt çene dental ark parametreleri için sadece alt çene kaninler arası uzaklığı parametresinin DDY grubunda anlamlı derecede daha düşük değerlere sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Maksiller dental ark DDY’li bireylerde sağlıklı bireylerden sagittal ve transvers yönde daha dardır. Buna karşın mandibular dental ark ise sadece kanin-kanin arası bölgede daha dardır.
Retrospektif kesitsel bir şekilde olarak planlanan bu çalışma başlamasından önce Erciyes Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından 14/09/2022 tarih ve 2022/599 numaralı kararı ile onaylanmıştır.
Herhangi bir destek alınmamıştır.
Aim: The aim of study is to examine the maxillary and mandibular dental arch parameters of patients with unilateral cleft lip and palate (CLP) in the mixed dentition period and to reveal the relationship between these parameters. Method: A total of 36 patients, both with and without CLP who applied for orthodontic treatment to the Orthodontics Department of Erciyes University Faculty of Dentistry. Linear and angular analyses were carried out using special software on the three-dimensional maxillary and mandibular dental models obtained by scanning the study models with an intraoral scanning device. The data obtained were analyzed with Shapiro-Wilk, Mann-Whitney U and Spearman Correlation tests using TURCOSA cloud-based online statistical analysis software. Statistical significance was evaluated based on p<0.05. Results: For maxillary dental arch parameters, maxillary inter-canine distance, anterior arch length, and total arch length parameters were significantly lower in the CLP group, while the distance between the maxillary permanent first molars, the distance between the maxillary permanent first molars at the gingival level and the parameters of the maxillary permanent first molar angulation had higher values. For the mandibular dental arch parameters, it was determined that only the mandibular inter-canine distance parameter had significantly lower values in the CLP group. Conclusion: The maxillary dental arch is narrower in the sagittal and transverse directions compared to healthy individuals. However, the mandibular dental arch is narrower only in the intercanine region.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 2 Ağustos 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 17 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 22 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 17 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.