Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İslâm Kelâmcılarına Göre Mucize Kavramı ve İmâm Mâtürîdî’nin Hz. İsa’nın Mucizelerini Değerlendirişi

Yıl 2020, Cilt: 11 Sayı: 1, 215 - 239, 30.06.2020

Öz

Peygamberler Hz. Allah’ın kendilerine verdiği görev olan peygamberliği en güzel şekilde ortaya koymaya çalışmışlardır. Bazen onların güzel ahlakları inanmayanlar için yeterli olmamış, peygamberlerden farklı deliller beklemişlerdir. Bu noktada Hz. Allah, peygamberlerini mûcizeler ile desteklemiş, onları kavimleri önünde güçlü bir duruma getirmiştir. Bu mûcizeleri gören insanlardan vicdan sahibi olanlar iman etmiş, mûcizeleri gördüğü halde inanmayanların da küfürleri pekişmiştir.
Bu çalışmamızda mûcize kavramının tanımı yapıldıktan sonra mûcizenin özelliklerine geçilmiştir. Alelade bir olayın mûcize olarak isimlendirilmesi doğru olmayacağından, mûcizelerin birtakımözellikleri anlatılmıştır. Daha sonra Kur’an-ı Kerim’de doğrudan mûcize kavramı geçmediği için mûcize ile ilgili kullanılan kavramlar belirtilmiştir. Daha sonra mûcize ile sihir arasındaki ilişkiye değinilmiş ve Mâtürîdî’nin tefsirinden Hz. İsa (a.s) ile ilgili mûcizeler aktarılmıştır. Hz. İsa’nın hayatını baştan sona mûcize olarak gördüğü için Mâtürîdî tercih edilmiştir.

Kaynakça

  • Prof. Dr. Ramazan Biçer
  • Doç. Dr. Hasan Gümüşoğlu
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bölgesel Çalışmalar
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İbrahim Bakır

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2020
Gönderilme Tarihi 7 Nisan 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD Bakır, İbrahim. “İslâm Kelâmcılarına Göre Mucize Kavramı Ve İmâm Mâtürîdî’nin Hz. İsa’nın Mucizelerini Değerlendirişi”. Mesned İlahiyat Araştırmaları Dergisi 11/1 (Haziran 2020), 215-239.

Mesned İlahiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.

26511