Araştırma Makalesi

Eş‘arî Nedensellik Anlayışının Yeniden Formüle Edilmesi -Şekil-Muhteva, Küllî-Cüz’i ayrımı-

Sayı: Ö1 - İslami İlimler Özel Sayısı 15 Ekim 2023
PDF İndir
TR EN

Eş‘arî Nedensellik Anlayışının Yeniden Formüle Edilmesi -Şekil-Muhteva, Küllî-Cüz’i ayrımı-

Öz

İslam düşünce tarihinde tartışılan en önemli konulardan biri nedenselliktir. Bu konu birçok açıdan Allah-âlem ilişkisini ilgilendirmektedir. Bu yüzden bir filozof ve kelamcının nedensellik hakkındaki kanaati, onun ulûhiyete dair kanaatlerini de ortaya koymaktadır. Farklı İslâmî ekoller arasında nedensellikle ilgili tartışmalar meydana geldiği halde bu konuda en sert tartışmalar âdet anlayışını savunan kelamcılar ile ontolojik nedenselliği savunan Meşşâîler arasında meydana gelmiştir. Bu alandaki çalışmalarla ilgili en önemli problemlerden biri nedenselliğin farklı türlerinin karıştırılmasıdır. Bunun sonucunda Allah’ın varlığını imkân, hudûs ve nizam delilleri ekseninde temellendiren Eş‘arîler, mutlak olarak nedensellik karşıtı olarak algılanmışlardır. Böyle bir yaklaşım Allah’ın varlığına dair bütün argümanları ortadan kaldırmaktadır. Aynı zamanda onların öncüllerden hâsıl olan her sonucu mutlak olarak âdete dayalı şeklinde gördüklerini ileri sürmek de doğru değildir. Bu karışıklığın bir nedeni bizzat Eş‘arî kaynakların bu konudaki muğlak ifadeleridir. Bu gerekçelerden dolayı nedensellikle ilgili tartışmaların aklî zeminini, felsefî ve kelâmî okulların düşünce sistemlerini esas alarak nedenselliğin aklî, teolojik, ontolojik ve epistemolojik şeklinde tasnif edilmesi, özellikle epistemolojik nedensellik konusunda şekil-muhteva küllî-cüz’î ayrımlarının yapılması gereklilik arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abrahamov, Binyamin. “Gazali’nin Nedensellik Teorisi”. çev. Yaşar Türkben. e-Makâlât Mezhep Araştırmaları 2/1 (2009), 115-141.
  2. Andrey, Smırnov. “Nedensellik ve İslam Düşüncesi”. çev. Fethi Kerim Kazanç. Din Bilimleri Akademik Araştırma Dergisi 10/1 (2010), 277-293.
  3. Arıcı, Mustakim. Fahreddîn Râzî Sonrası Metafizik Düşünce –Kâtibî Örneği”. İstanbul: Klasik Yayınları, 2015.
  4. Aristoteles. Fizik. çev. Saffet Babür. İstanbul: Kabalcı Yayınevi, 1997.
  5. Aristoteles. et-Tabî‘at. çev. İshak b. Huneyn. nşr. Abdurrahman Bedevî. Kahire: el-Merkezü’l-Kavmî li’t-Tercüme, 2007.
  6. Aristoteles. Metafizik. çev. Y. Gurur Sev. İstanbul: 2. Basım, Pinhan Yayıncılık, 2016.
  7. Aydın Hasan. “Gazzâlî ve İbn Rüşd’de Nedensellik Tartışması ve Bilim Tarihindeki Yansımaları”. Erdem: İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi = Journal of Humanities and Social Sciences [Erdem: Atatürk Kültür Merkezi Dergisi] 77, (2019), 87-125.
  8. Ayık, Hasan. “Gazzâlî ve Nedensellik Meselesi”. TYB Akademi: Dil Edebiyat ve Sosyal Bilimler Dergisi 1/1 (2011), 15- 30.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kelam

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Ekim 2023

Gönderilme Tarihi

22 Ağustos 2023

Kabul Tarihi

28 Eylül 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: Ö1 - İslami İlimler Özel Sayısı

Kaynak Göster

ISNAD
Baysal, Erkan. “Eş‘arî Nedensellik Anlayışının Yeniden Formüle Edilmesi -Şekil-Muhteva, Küllî-Cüz’i ayrımı-”. Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi. Ö1 - İslami İlimler Özel Sayısı (01 Ekim 2023): 457-488. https://doi.org/10.56720/mevzu.1347698.

Cited By