In this study protein, fat and water in the foods consumed by the Prophet in his daily life were analyzed. For this purpose, meat and milk were prepared from protein-based foods, olive oil from fats, and water from nutrients by analyzing basic Islamic history, al-sīrah al-nabawiyyah sources and the hadiths of the Prophet Muhammad ﷺ. The method of this study is to analyze the Prophet’s diet from the perspective of contemporary concepts of nutrition. The concept of nutrition refers to the proper use of nutrients to maintain a healthy life. Foods are made up of the basic nutrients of: protein, fat, carbohydrates, vitamins, minerals, and water. These building blocks are present in food in varying amounts. Fat, as an energy store, provides the body with energy. While some vitamins are taken into the body with fat, fat is essential for the production of some hormones that keep the body functioning properly. Water, another nutrient found in food, is essential for digesting nutrients, transporting them to the tissues, and removing waste and excess heat generated by the cells. As a conclusion, based on historical records, it can be said that the Prophet consumed meat and milk from protein-based foods, olive oil from fats, and water as a nutrient in a balanced way in his daily life within the framework of the possibilities of the period in which he lived. In conclusion, protein, fat and water were also included in the Prophet’s diet.
Islamic History Prophet Muhammad Nutrition Food Protein Fat Water
The article has been prepared by me as a research article. It is not within the scope of the project or the supporting organization.
Bu çalışmada Hz. Peygamber’in günlük hayatında tükettiği gıdalardaki protein, yağ ve su analiz edilmiştir. Bu amaçla siyer ve İslam tarihi temel kaynakları ve Hz. Peygamber’in hadisleri incelenerek protein kaynaklı be-sinlerden et ve süt, yağlardan zeytinyağı, besin ögesi olarak ise su hazır-lanmıştır. Bu çalışmanın yöntemi, Hz. Peygamber’in tükettiği besinleri çağdaş beslenme kavramları perspektifinden açıklamaktır. Beslenme kavramı, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için besinlerin doğru kullanımını ifade eder. Gıdalar protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral ve su gibi temel besin maddelerinden oluşur. Bu yapı taşları gıdalarda değişen miktarlarda bulunur. Yağ, bir enerji deposu olarak vücuda enerji sağlar. Bazı vitaminler vücuda yağ ile alınırken, yağ vücudun düzgün çalışmasını sağlayan bazı hormonların üretimi için gereklidir. Besinlerde bulunan bir diğer besin maddesi olan su ise besinlerin sindirilmesi, dokulara taşınması ve hücreler tarafından üretilen atık ve fazla ısının uzaklaştırılması için gereklidir. Sonuç olarak tarihi kayıtlara dayanarak Hz. Peygamber’in yaşadığı dönemin imkânları çerçevesinde günlük hayatında protein ağırlıklı gıdalardan et ve sütü, yağlardan zeytinyağını, besin olarak da suyu dengeli bir şekilde tükettiği söylenebilir. Neticede Hz. Peygamber’in beslenme düzeninde protein, yağ ve su yer almıştır.
Makale tarafımdan araştırma makalesi olarak hazrılanmıştır. Proje veya destekleyen kurum kapsamında değildir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | İslam Araştırmaları (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 18 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.