In this study, effects of postharvest salicylic acid (SA) treatments on cold storage life and quality of apricot cv. Aprikoz were investigated. Fruits were harvested at the firm ripe stage optimum harvest time and immersed in different doses (0 (control), 1, 2 and 4 mM) of SA solution (%0.01’lik Tween 20) for 10 minutes. After treatments, fruits were held at room conditions for drying during 30 minutes. Dried fruits were placed in modified atmosphere packages (MAP) and stored for 35 days at 0°C and 90±5 % relative humidity. The weight loss, soluble solids content, titratable acidity, fruit flesh firmness, fruit skin color, respiration rate, ethylene production, gas compound of in package gas composition and sensory score (external appearance, taste and internal browning) were determined at the beginning of the storage and 7- day intervals during the storage period. As a result, all doses of SA gave better results than control groups in terms of some quality parameters. Especially, 2 mM dose of SA was the most effective treatment for decreasing weight loss and maintaining fruits firmness
Aprikoz apricot salicylic acid modified atmosphere cold storage
Çalışmada, hasat sonrası salisilik asit (SA) uygulamalarının Aprikoz kayısı çeşidinin soğukta depolanma süre ve kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla sert olum döneminde derimi
yapılan meyveler farklı dozlarda (0 (kontrol), 1, 2 ve 4 mM) SA (%0.01’lik Tween 20) içeren solüsyona 10 dk süre ile daldırılmıştır Daldırma işlemlerinden sonra kayısılar fazla suyun uzaklaştırılması için 30 dk oda koşullarında bekletilmiştir. Kuruyan kayısılar modifiye atmosfer poşetlerine (MAP) yerleştirilmiş ve 0ºC’de %90±5 oransal nem koşullarında 35 gün süre ile depolanmıştır. Depolama başlangıcında ve 7 gün aralıklarla soğuk muhafazadan çıkarılan meyve örneklerinde ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik miktarı, meyve eti sertliği, meyve kabuk rengi, solunum hızı, etilen üretim miktarı ve poşet içi gaz bileşimi belirlenmiş ve ayrıca duyusal değerlendirmeler (dış görünüş, tat ve iç kararması) yapılmıştır. Çalışma sonucunda bütün SA uygulamaları kontrol grubuna oranla kalite kaybının azaltılması açısından olumlu sonuçlar vermiştir. Özellikle 2 mM SA uygulamasının ağırlık kaybının azaltılması ve meyve eti sertliğinin korunması bakımından diğer dozlara göre daha başarılı olduğu saptanmıştır.
Aprikoz kayısı salisilik asit modifiye atmosfer soğukta depolama
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Temmuz 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 2 |