Hasat edilen ürünlerin sahip oldukları kalite özelliklerini koruyabilmeleri açısından muhafaza edilmeleri çok önemlidir. Muhafaza için ayarlanmış olan depo koşulları, hasat edilen ürünlerde başta solunum hızı olmak üzere birçok fizyolojik olayı etkiler. Muhafazada başarılı sonuçlara ulaşmanın en önemli koşulu hasadın ürün yapısına uygun ve zamanında yapılmasıdır. Hasat, sonrasında taşıma ve muhafaza ve nihayetinde pazarlama üretici ve tüketici açısından en yararlı sonucu sunacaktır.
Iğdır iklimi birçok meyve ve sebzenin yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır. Iğdır’da yetiştirilen ürünlerin bir kısmı iç pazarlarda tüketilirken ve komşu illere gönderilirken önemli bir kısmı da üç ülkeye komşu olmasının getirdiği avantajla ihraç edilmektedir. Sahip olduğu bu özelliği en verimli haliyle değerlendirebilmek amacıyla Iğdır’da meyve hasadı, muhafazası ve pazarlaması daha da önemli hale gelmektedir. Hasat ve sonrası işlemlerde üreticilerin bilinç düzeyini artırmak ve ürün kalitesinin korunmasına yönelik hem kamu kurumları hem de üniversite öğretim üyeleri tarafından birçok seminer ve kurs verilmiştir. Ayrıca devlet destekli tam veya kısmi hibeli kredilerle de ürün muhafazasında önemli bir yere sahip olan soğuk hava depoları da kurulmuştur. Ancak bu depolar kuruluş amacına yönelik olarak pek değerlendirilmemiştir. Kurulan depolardan sadece üç tanesi meyve muhafazasında kullanılmaktayken diğerleri ise amaç dışı kullanıma bırakılmıştır. Özellikle kayısı gibi, üreticiler için önemli bir gelir kaynağı olan ürünlerde olması gereken pazar değerine ve pazarlama sürecine ulaşılamamaktadır. Bunların sonucunda da üretici ürün ve kar kaybına uğrarken, tüketici de istediği fiyat, miktar ve kalitede ürün bulamamaktadır.
Bu çalışma ile Iğdır ilinde üretilen meyve türleri, bunların muhafaza yolları, kurulmuş olan soğuk hava depolarının durumları ve ürün pazarlanmasına yönelik olarak mevcut durumun tespiti, yaşanan sorunlar ve bunların çözümüne yönelik faaliyetler ele alınacaktır. Ayrıca, yüksek oranda yaşanan ürün kayıplarının azaltılması ve pazar değerinin korunmasının üretici ve tüketici açısından kazanımlarının ortaya konmasıyla bu konuda etkin çalışmaların sağlanması için de bir temel oluşturulacaktır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 1 - Özel Sayı (Sempozyum) |