Özet
Sofralık incirlerde, hasat sonrasında ambalaja yerleştirme konumunun kalite üzerine etkilerini belirlemek için yapılan bu çalışmada, ambalaj tipi olarak klasik ambalajlar kullanılmıştır. Ambalaja yerleştirme şekilleri olarak, meyveler dik konumda (ostiol altta) ve yatay konumda (ostiol üstte) olmak üzere 2 farklı şekilde ambalaj kaplarına yerleştirilmiştir. Denemede materyal olarak Samsun ili Tekkeköy ilçesinde yetiştirilen sofralık incirler kullanılmıştır.
Optimum hasat döneminde hasat edilen meyveler bir gün önsoğutma yapıldıktan sonra ambalajlanarak, 4oC sıcaklık ve % 85-90 oransal nem içeren soğuk hava deposunda muhafazaya alınmıştır. Depodan haftalık olarak alınan meyvelerde ağırlık kaybı, renk değişimi, SÇKM, titre edilebilir asitlik miktarı, küflenme, akma, buruşma, kabuk soyulma ve degüstasyon analizleri yapılmıştır.
Yapılan analizler sonucunda ambalaja yerleştirme konumu, SÇKM dışındaki parametrelerde fark oluşturacak bir etki yapmamıştır. Alınan diğer verilere göre uygulamalar arasında önemli farklılıklar görülmemesine karşın, dik konumda yerleştirilen meyvelerde küflenme ve akma daha geç olmuştur.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 - Özel Sayı (Sempozyum) |