Araştırma Makalesi

SOSYAL EĞİTİMİN TEORİK TEMELLERİ VE UYGULAMALARI: BİREYLERİN VE TOPLUMLARIN GELİŞİMİNDE KRİTİK BİR ARAÇ

Cilt: 8 Sayı: 1 28 Haziran 2024
PDF İndir

SOSYAL EĞİTİMİN TEORİK TEMELLERİ VE UYGULAMALARI: BİREYLERİN VE TOPLUMLARIN GELİŞİMİNDE KRİTİK BİR ARAÇ

Öz

Bu makale, sosyal eğitimin teorik temellerini, uygulama alanlarını ve etkilerini incelemektedir. Sosyal eğitim, bireylerin toplumsal hayata uyum sağlamalarını ve etkin katılım göstermelerini amaçlayan süreçleri kapsar. Bu çalışma, sosyal eğitimin tanımı ve tarihçesinden başlayarak, sosyal eğitim teorilerini, okul ve toplum içerisindeki uygulamalarını, kullanılan yöntem ve teknikleri, teknolojinin rolünü ve sosyal eğitimin değerlendirilmesini ele alır. Ayrıca, sosyal eğitim sürecinde karşılaşılan toplumsal eşitsizlikler, kültürel farklılıklar, kaynak yetersizlikleri, teknolojik altyapı eksiklikleri ve öğretmen yeterlilikleri gibi zorluklar ve bu zorluklara yönelik çözüm önerileri de tartışılmaktadır. Makale, sosyal eğitimin bireylerin sosyal becerilerini geliştirerek toplumsal uyum ve katılım sağlamadaki kritik rolünü vurgular. Eğitim politikalarının ve uygulamalarının, sosyal eğitimin etkinliğini artırmak amacıyla nasıl şekillendirilmesi gerektiği konusunda öneriler sunar. Sonuç olarak, sosyal eğitimin bireylerin ve toplumların gelişiminde vazgeçilmez bir araç olduğu ve bu alandaki mevcut zorlukların çözülmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Allen, I. E., & Seaman, J. (2017). Digital learning compass: Distance education enrollment report 2017. Babson Survey Research Group.
  2. Anderson, T. (2004). Toward a Theory of Online Learning. In T. Anderson & F. Elloumi (Eds.), Theory and practice of online learning. Athabasca University Press.
  3. Arter, J. A., & Spandel, V. (1992). Using portfolios of student work in ınstruction and assessment. Educational Measurement: Issues and Practice, 11(1), 36-44.
  4. Baker, T., & Smith, L. (2019). Educ-aı-tion rebooted? exploring the future of artificial ıntelligence in schools and colleges. Nesta.
  5. Bandura, A. (1977). Social learning theory. Prentice-Hall.
  6. Bandura, A. (1986). Social foundations of thought and action: A social cognitive theory. Prentice-Hall.
  7. Banks, J. A. (2009). Multicultural education: Issues and perspectives. Wiley.
  8. Barron, B., & Darling-Hammond, L. (2008). Teaching for meaningful learning: A review of research on ınquiry-based and cooperative learning. ın powerful learning: what we know about teaching for understanding. Jossey-Bass.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Sosyolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

28 Haziran 2024

Gönderilme Tarihi

12 Haziran 2024

Kabul Tarihi

27 Haziran 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Akbay, H. A. (2024). SOSYAL EĞİTİMİN TEORİK TEMELLERİ VE UYGULAMALARI: BİREYLERİN VE TOPLUMLARIN GELİŞİMİNDE KRİTİK BİR ARAÇ. Milli Kültür Araştırmaları Dergisi, 8(1), 87-104. https://doi.org/10.55774/mikad.1500118
AMA
1.Akbay HA. SOSYAL EĞİTİMİN TEORİK TEMELLERİ VE UYGULAMALARI: BİREYLERİN VE TOPLUMLARIN GELİŞİMİNDE KRİTİK BİR ARAÇ. MİKAD. 2024;8(1):87-104. doi:10.55774/mikad.1500118
Chicago
Akbay, Halil Ahmet. 2024. “SOSYAL EĞİTİMİN TEORİK TEMELLERİ VE UYGULAMALARI: BİREYLERİN VE TOPLUMLARIN GELİŞİMİNDE KRİTİK BİR ARAÇ”. Milli Kültür Araştırmaları Dergisi 8 (1): 87-104. https://doi.org/10.55774/mikad.1500118.
EndNote
Akbay HA (01 Haziran 2024) SOSYAL EĞİTİMİN TEORİK TEMELLERİ VE UYGULAMALARI: BİREYLERİN VE TOPLUMLARIN GELİŞİMİNDE KRİTİK BİR ARAÇ. Milli Kültür Araştırmaları Dergisi 8 1 87–104.
IEEE
[1]H. A. Akbay, “SOSYAL EĞİTİMİN TEORİK TEMELLERİ VE UYGULAMALARI: BİREYLERİN VE TOPLUMLARIN GELİŞİMİNDE KRİTİK BİR ARAÇ”, MİKAD, c. 8, sy 1, ss. 87–104, Haz. 2024, doi: 10.55774/mikad.1500118.
ISNAD
Akbay, Halil Ahmet. “SOSYAL EĞİTİMİN TEORİK TEMELLERİ VE UYGULAMALARI: BİREYLERİN VE TOPLUMLARIN GELİŞİMİNDE KRİTİK BİR ARAÇ”. Milli Kültür Araştırmaları Dergisi 8/1 (01 Haziran 2024): 87-104. https://doi.org/10.55774/mikad.1500118.
JAMA
1.Akbay HA. SOSYAL EĞİTİMİN TEORİK TEMELLERİ VE UYGULAMALARI: BİREYLERİN VE TOPLUMLARIN GELİŞİMİNDE KRİTİK BİR ARAÇ. MİKAD. 2024;8:87–104.
MLA
Akbay, Halil Ahmet. “SOSYAL EĞİTİMİN TEORİK TEMELLERİ VE UYGULAMALARI: BİREYLERİN VE TOPLUMLARIN GELİŞİMİNDE KRİTİK BİR ARAÇ”. Milli Kültür Araştırmaları Dergisi, c. 8, sy 1, Haziran 2024, ss. 87-104, doi:10.55774/mikad.1500118.
Vancouver
1.Halil Ahmet Akbay. SOSYAL EĞİTİMİN TEORİK TEMELLERİ VE UYGULAMALARI: BİREYLERİN VE TOPLUMLARIN GELİŞİMİNDE KRİTİK BİR ARAÇ. MİKAD. 01 Haziran 2024;8(1):87-104. doi:10.55774/mikad.1500118

Cited By

MİLLİ KÜLTÜR ARAŞTIRMALARI DERGİSİ OLARAK TÜRK BİRLİĞİ KONGRELERİNE DESTEĞİMİZ SÜRMEKTEDİR. 


22-24 Aralık tarihlerinde Akdeniz'in İncisi Alanya'da gerçekleşen "V. Uluslararası Akdeniz Bilimsel Araştırmalar Kongresi"  dergimiz MİKAD ve Alanya Belediyesi'nin işbirliği ile gerçekleşmiştir. MİKAD olarak Türk bilim dünyasına katkı sunmaya devam etmekten onur duymaktayız.


DERGİMİZİN TÜRK DÜNYASINA AKADEMİK BAKIŞI

Milli Kültür Araştırmaları Dergisi akademik yayın hayatı, "Turan Kurultayı" sonuçları ile paralel yöndedir ve bu hedefler doğrultusunda yayın yapmaktadır. 

Sonuç bildirgesi ana teması: Köklere inemezseniz göklere yükselemezsiniz..

Hedefi: 21. Yüzyıl Türk Asrı Olacaktır…

Macaristan’ın Başkenti Budapeşte yakınlarında Bugac’ta düzenlenen TURAN KURULTAYI’nda Türk soyundan gelen Macar, Azeri, Avar, Başkurt, Bulgar, Balkar, Buryat, Çuvaş, Gagavuz, Kabardino, Karaçay, Karakalpak, Kazak, Kırgız,Kumuk, Moğol, Nogay, Oğuz, Özbek, Tatar, Tuva, Türkmen, Uygur ve Yakut boyları bir araya gelerek aşağıdaki kararları almıştır…

1) Ümitlerimizi yeşerten Türk Devletler Teşkilatı’nın kurulması memnuniyetle karşılanmıştır.

2) Bütün dünyaya adından bahsettiren Türk Devletler Teşkilatı daha aktif hâle getirilmelidir.

3) Bu bağlamda Türk Devletler Teşkilatının ikinci ve üçüncü halkaları mutlaka kurulmalıdır.

4) Teşkilatın kurulacak ikinci ve üçüncü halkalarında, “Türk Devletler Teşkilatında biz neden yokuz” diyen pek çok devlet gibi, Balkanlar’dan Moğolistan’a, Uyguristan’dan-Kore’ye kadar bütün akraba toplulukları yer almalıdır.

5) Bunun dışında; Özellikle Balkan Türkleri olmak üzere, Kamboçya’dan-Sri Lanka Türklerine, Pakistan ve Himalaya’daki Türklerden, Girit Türklerine, Libya’da ki Türklerden-Irak’taki Türkmenelindeki Türklere, Romanya Türklerinden-Kırım’a, Nijer’de yaşayan Tuaregler’den-Doğu Afrika’da ve Ortadoğu’da yaşayan Osmanlı Türkü’nün torunlarına, Sibirya’dan Kafkaslara, Tacikistan’a kadar hiçbir oba ve aşiretleri dışarıda bırakmadan temsilci alınması zarûrî olmuştur.

6) İşte öyle bir yapıya büründürülecek Türk Devletler Teşkilatı’nın önemli çalışması hâline gelen TURAN KURULTAYI için teklifimiz; bundan böyle dönüşümlü olarak her iki yılda bir diğer Türk Cumhuriyetlerinin birinde, olimpiyat oyunlarıyla, ekonomik ve kültürel oturumlarıyla kısaca her yönüyle icrâ edilmelidir.

7) Bugün Türk Devletler Teşkilâtının kurulması gibi; Turan Birliğini kurma mücâdelesi için, tam 100 yıl önce şehit düştüğü 4 Ağustos 1922’ye kadar, işgaldeki Türk Devletlerini kurtararak TURAN bayrağı altında biraraya getirmek isteyen Enver Paşa unutulmamalıdır. Anıtı dikilmeli, hayatı ve mücadelesi film yapılarak gelecek nesillere aktarılmalıdır.

8)Türk Devletler Teşkilatının bünyesinde ortak ordu, ortak pazar ve ortak parlamento kurulmalı ve üçer aylık dönemlerde Macaristan Parlamentosunda toplanarak yapılan çalışmalar gözden geçirmelidir.

10) Yine TDT bünyesinde Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Türk Dünyası Araştırmalar Enstitüsü,Türk Dünyası Akademisyenler Birliği, Türk Dünyası Tarım Birliği (hayvancılık dahil), Tür Dünyası Sağlık Teşkilatı ve Türk Dünyası Arama Kurtarma (TÜDAK) kurulmalıdır.

11) Türk Dünyası Ekomomik Formu iki yılda bir Türk Dünyasının kalbi konumundaki Aşkabat’ta yapılmalıdır.

12) Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları iki yılda bir Özbekistan’da icra edilmelidir.

13) Türk Dünyası Uzay Araştımaları Enstitüsü kurularak Kazakistan’da her yıl toplanmalıdır.

14) Türk Teknofest Festivali her yıl Türkiye’de yapılmalıdır.

15)Türk Dünyası Yüksek Öğrenim Kurumu kurulmalı, Türk Dünyasındaki üniversitelerin denkliği için üniversitelerde ıslah çalışmaları yapılmalıdır.

16) Türk Dünyası Hekimler Birliği Kurularak her yıl Azerbaycan’da biraraya gelmelidir.

17) Türk Dünyası Bilim Ödülleri düzenlenmeli ve iki yılda bir yapılan Turan Kurultayında sahiplerine takdim edilmelidir.

18) Türk Dünyası Film Festivali ve Türk Dünyası Erovizyon Müzik yarışmaları dönüşümlü olarak Kırgızistan’da birer yıl arayla yapılarak dereceye girenlere ödülleri verilmelidir.

19) Merkezi İstanbul’da olan Türk Dünyası Belediyeler Birliği “iş birliği-güç birliği” kapsamında genişletilerek, en küçük belediyelere kadar bütün Türk Dünyasını kapsayacak şekilde dizayn edilmelidir.

20) Türk Dünyası Kültür, sanat, edebiyat çalıştayları yapılarak Türk Dünyasının ortak değerleri, özellikle Dede Korkut, Nasrettin Hoca, Atilla, Timur, Uluğ Bey, Ali Kuşçu gibi önemli şahsiyetler anlatılmalıdır.

21) “Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyasını başkaları çizer” düsturuyla, Türk Dünyası ortak tarihi yeniden yazılmalıdır. Bunun İçin “Millî Tatihçiler Şurâsı” âcilen kurulmalıdır.

22) Başta Doğu Türkistan olmak üzere Musul-Kerkük, Kıbrıs, Kırım, Batı Trakya gibi Türk Bölgelerinin statüleri uluslararası platformlarda sürekli dile getirilerek, layık oldukları konuma gelene kadar dünya gündeminde kalmaları sağlanmalıdır.

Bütün dünya bilmelidir ki, 21. Yüzyıl Türk Asrı Olacaktır.

Turan Kurultayı Bilim Kurulu


TURAN KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ..
Budapeşte, 13.08.2022