Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

HAFIZA AKTARIMI OLARAK TÜRK KORKUSU

Yıl 2022, Cilt: 6 Sayı: 2, 108 - 126, 30.12.2022
https://doi.org/10.55774/mikad.1132818

Öz

Hafıza çalışmaları Türkiye’de henüz gelişmeye başlayan ilim alanlarından biri olsa da önemli bazı öncü çalışmalara sahip olmuştur. Bu alan hakikat arayışı cihetiyle kısmen Tarih ile ortaklık taşımakta ve dahi bir çeşit Tarih araştırması özelliğine sahip bulunmaktadır. Guruplar ve toplumların bir araya getirilmesi, harekete geçirilmesi yahut bu türden maksatlar ve kimi zaman duyulan ihtiyaçlar için orta koyulan anlatı ve uygulamalar muhatabı yahut maruz kalan insanları fiilen-zihnen kuşatmış olma özelliğini beraberinde getirmiştir. Bu maksatlar ve eylemler her zaman etik yahut yüce hedefler için değil birçok durumda maddî, siyasî, sosyal ve benzer getiri-kazançlar için ortaya koyulmuştur. Ancak her durumda gerisinde kültürel ve zihinsel anlayış ve arayışlar ağırlığı pek az da olsa etkide bulunmuş, dokusunda yer almış, öne çıkarılmıştır. Bu çalışmada da 14 ve 15. yüzyılda otoritesi sarsılmış bulunan Papalık kurum-devletinin Avrupa kıtası üzerindeki insanlar ile ortaklığı vurgulayan-hatırlatan maddi, siyasi sosyal olduğu kadar kültürel özellikleri-anlayışları öne çıkararak önceki yüzyıllarda oluşturulmuş bir belleği yeniden hatırlatan, bu bağlamda eyleme çağıran arayışları ele alınmaya çalışılmıştır. Yalnız Papalık değil çeşitli krallıklar da farklı maksatlarla yayılmış olan söylemi kullanmışlardır. İfade edildiği gibi bu arayışlar siyasi cihete sahip olsa da tarihsel kültürel kodları da oldukça baskın ve öne çıkarılan ciheti oluşturmuştur. Söz konusu dönemlerde oluşturulmaya çalışılan bu bellek yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşları için oluşturulan belleklerden biri olma özelliğine sahip olmuştur.

Kaynakça

  • Assmann, J. (2015). Kültürel Bellek. (Çev. Ayşe Tekin). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Blight, D. (2005). “Bellek Patlaması: Neden ve Neden Şimdi?”. Zihinde ve Kültürde Bellek içinde (Çev. Yonca Aşçı Dalar), İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları Boyer, P. (2015). “Anılar Ne işe yarar: Hatırlamanın biliş ve kültürle ilgileri” Zihinde ve Kültürde Bellek içinde (Çev. Yonca Aşçı Dalar), İstanbul. Connerton, P. (2019). Toplumlar Nasıl Anımsar. (Çev. Alâeddin Şenel), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sümeyra Çalışkan

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 19 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çalışkan, S. (2022). HAFIZA AKTARIMI OLARAK TÜRK KORKUSU. Milli Kültür Araştırmaları Dergisi, 6(2), 108-126. https://doi.org/10.55774/mikad.1132818

MİLLİ KÜLTÜR ARAŞTIRMALARI DERGİSİ OLARAK TÜRK BİRLİĞİ KONGRELERİNE DESTEĞİMİZ SÜRMEKTEDİR. 


22-24 Aralık tarihlerinde Akdeniz'in İncisi Alanya'da gerçekleşen "V. Uluslararası Akdeniz Bilimsel Araştırmalar Kongresi"  dergimiz MİKAD ve Alanya Belediyesi'nin işbirliği ile gerçekleşmiştir. MİKAD olarak Türk bilim dünyasına katkı sunmaya devam etmekten onur duymaktayız.


DERGİMİZİN TÜRK DÜNYASINA AKADEMİK BAKIŞI

Milli Kültür Araştırmaları Dergisi akademik yayın hayatı, "Turan Kurultayı" sonuçları ile paralel yöndedir ve bu hedefler doğrultusunda yayın yapmaktadır. 

Sonuç bildirgesi ana teması: Köklere inemezseniz göklere yükselemezsiniz..

Hedefi: 21. Yüzyıl Türk Asrı Olacaktır…

Macaristan’ın Başkenti Budapeşte yakınlarında Bugac’ta düzenlenen TURAN KURULTAYI’nda Türk soyundan gelen Macar, Azeri, Avar, Başkurt, Bulgar, Balkar, Buryat, Çuvaş, Gagavuz, Kabardino, Karaçay, Karakalpak, Kazak, Kırgız,Kumuk, Moğol, Nogay, Oğuz, Özbek, Tatar, Tuva, Türkmen, Uygur ve Yakut boyları bir araya gelerek aşağıdaki kararları almıştır…

1) Ümitlerimizi yeşerten Türk Devletler Teşkilatı’nın kurulması memnuniyetle karşılanmıştır.

2) Bütün dünyaya adından bahsettiren Türk Devletler Teşkilatı daha aktif hâle getirilmelidir.

3) Bu bağlamda Türk Devletler Teşkilatının ikinci ve üçüncü halkaları mutlaka kurulmalıdır.

4) Teşkilatın kurulacak ikinci ve üçüncü halkalarında, “Türk Devletler Teşkilatında biz neden yokuz” diyen pek çok devlet gibi, Balkanlar’dan Moğolistan’a, Uyguristan’dan-Kore’ye kadar bütün akraba toplulukları yer almalıdır.

5) Bunun dışında; Özellikle Balkan Türkleri olmak üzere, Kamboçya’dan-Sri Lanka Türklerine, Pakistan ve Himalaya’daki Türklerden, Girit Türklerine, Libya’da ki Türklerden-Irak’taki Türkmenelindeki Türklere, Romanya Türklerinden-Kırım’a, Nijer’de yaşayan Tuaregler’den-Doğu Afrika’da ve Ortadoğu’da yaşayan Osmanlı Türkü’nün torunlarına, Sibirya’dan Kafkaslara, Tacikistan’a kadar hiçbir oba ve aşiretleri dışarıda bırakmadan temsilci alınması zarûrî olmuştur.

6) İşte öyle bir yapıya büründürülecek Türk Devletler Teşkilatı’nın önemli çalışması hâline gelen TURAN KURULTAYI için teklifimiz; bundan böyle dönüşümlü olarak her iki yılda bir diğer Türk Cumhuriyetlerinin birinde, olimpiyat oyunlarıyla, ekonomik ve kültürel oturumlarıyla kısaca her yönüyle icrâ edilmelidir.

7) Bugün Türk Devletler Teşkilâtının kurulması gibi; Turan Birliğini kurma mücâdelesi için, tam 100 yıl önce şehit düştüğü 4 Ağustos 1922’ye kadar, işgaldeki Türk Devletlerini kurtararak TURAN bayrağı altında biraraya getirmek isteyen Enver Paşa unutulmamalıdır. Anıtı dikilmeli, hayatı ve mücadelesi film yapılarak gelecek nesillere aktarılmalıdır.

8)Türk Devletler Teşkilatının bünyesinde ortak ordu, ortak pazar ve ortak parlamento kurulmalı ve üçer aylık dönemlerde Macaristan Parlamentosunda toplanarak yapılan çalışmalar gözden geçirmelidir.

10) Yine TDT bünyesinde Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Türk Dünyası Araştırmalar Enstitüsü,Türk Dünyası Akademisyenler Birliği, Türk Dünyası Tarım Birliği (hayvancılık dahil), Tür Dünyası Sağlık Teşkilatı ve Türk Dünyası Arama Kurtarma (TÜDAK) kurulmalıdır.

11) Türk Dünyası Ekomomik Formu iki yılda bir Türk Dünyasının kalbi konumundaki Aşkabat’ta yapılmalıdır.

12) Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları iki yılda bir Özbekistan’da icra edilmelidir.

13) Türk Dünyası Uzay Araştımaları Enstitüsü kurularak Kazakistan’da her yıl toplanmalıdır.

14) Türk Teknofest Festivali her yıl Türkiye’de yapılmalıdır.

15)Türk Dünyası Yüksek Öğrenim Kurumu kurulmalı, Türk Dünyasındaki üniversitelerin denkliği için üniversitelerde ıslah çalışmaları yapılmalıdır.

16) Türk Dünyası Hekimler Birliği Kurularak her yıl Azerbaycan’da biraraya gelmelidir.

17) Türk Dünyası Bilim Ödülleri düzenlenmeli ve iki yılda bir yapılan Turan Kurultayında sahiplerine takdim edilmelidir.

18) Türk Dünyası Film Festivali ve Türk Dünyası Erovizyon Müzik yarışmaları dönüşümlü olarak Kırgızistan’da birer yıl arayla yapılarak dereceye girenlere ödülleri verilmelidir.

19) Merkezi İstanbul’da olan Türk Dünyası Belediyeler Birliği “iş birliği-güç birliği” kapsamında genişletilerek, en küçük belediyelere kadar bütün Türk Dünyasını kapsayacak şekilde dizayn edilmelidir.

20) Türk Dünyası Kültür, sanat, edebiyat çalıştayları yapılarak Türk Dünyasının ortak değerleri, özellikle Dede Korkut, Nasrettin Hoca, Atilla, Timur, Uluğ Bey, Ali Kuşçu gibi önemli şahsiyetler anlatılmalıdır.

21) “Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyasını başkaları çizer” düsturuyla, Türk Dünyası ortak tarihi yeniden yazılmalıdır. Bunun İçin “Millî Tatihçiler Şurâsı” âcilen kurulmalıdır.

22) Başta Doğu Türkistan olmak üzere Musul-Kerkük, Kıbrıs, Kırım, Batı Trakya gibi Türk Bölgelerinin statüleri uluslararası platformlarda sürekli dile getirilerek, layık oldukları konuma gelene kadar dünya gündeminde kalmaları sağlanmalıdır.

Bütün dünya bilmelidir ki, 21. Yüzyıl Türk Asrı Olacaktır.

Turan Kurultayı Bilim Kurulu


TURAN KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ..
Budapeşte, 13.08.2022