Bilginin Toplumsal İnşası: Bir Sosyal Gerçeklik İnşası Olarak Bilginin İslamileştirilmesi’ni Yeniden Düşünmek

Cilt: 9 Sayı: 3 12 Kasım 2014
PDF İndir
EN TR

Bilginin Toplumsal İnşası: Bir Sosyal Gerçeklik İnşası Olarak Bilginin İslamileştirilmesi’ni Yeniden Düşünmek

Öz

Temelde İslam dünyasının içinde bulunduğu bunalımdan kurtarılarak kendi iç dinamiklerini harekete geçirmesi ve bu anlamda bilginin üretiminde de bu doğrultuda hareket edilmesini hedefleyen “Bilginin İslamileştirilmesi” çalışmaları tarihi seyri içerisinde çoğunlukla metodolojik ve epistemolojik bir eksende ele alınmıştır. Oysaki bilgi “obje” ile ilgili olduğu kadar “suje” ile de ilgilidir ve bilginin bir gerçeklik olarak varoluşunda çevresel bağlam da önemli bir yer tutmaktadır. Bu noktada gerçekliğin sosyal olarak inşa edildiğini ve bu anlamda bilginin toplumsal inşasının bir anlam dünyası sunması bağlamında önemli olduğunu savunan fenomenolojik yaklaşım dikkat çekmektedir. Bilginin İslamileştirilmesi çabalarına bu anlamda getirilebilecek bir bakış açısı bizi gerçekliği keşfetmeyi hedefleyen bir anlayıştan inşa edilmiş gerçekliği anlamaya çalışan bir anlayışa doğru götürecektir. Bu çalışma Bilginin İslamileştirilmesi çabalarının bilginin toplumsal inşasını göz önünde bulunduran ve bilgi sosyolojisinin imkânlarını kullanan bir anlayışla yeniden düşünülmesini ve bundan sonrası için bu çalışmalara basamak oluşturacak bir bakış açısının gerekliliğine dikkat çekmeyi hedeflemektedir.  

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abu Sulayman, A. H. (1985). ‚İslamization of Knowledge with Special Reference to Political Science‛ American Journal of İslamic Social Sci- ences, Vol. 2, No: 2, 263-289.
  2. Açıkgenç, A. (1998). Kavram ve Süreç Olarak Bilginin İslamileştirilmesi, İstan- bul: Nesil Yayınları.
  3. Açıkgenç, A. (2006). İslam Medeniyetinde Bilgi ve Bilim, İstanbul: İSAM Yayınları.
  4. Açıkgenç, A. (2012). Islamic Scientific Tradition in History, Kuala Lumpur: Penerbit IKIM.
  5. Açıkgenç, A. (2003). ‚Bilim Epistemolojisine Yeni Bir Yaklaşım‛, Bilimname II, 2003/2, 53-74.
  6. Al Migdadi, M. H.(2011). ‚Issues in Islamization of Knowledge, Man and Education‛ Revue Académique des sciences humaines et sociales, 7 – 2011, 3-16.
  7. Altınal, B. E. (2010). ‚Rölativizm mi, Eleştirel Realizm mi?: Sosyal İnşacı- lıkta Yöntemsel ve Politik Sonuçları Olan Epistemolojik Bir Tercih‛ Eleştirel Psikoloji Bülteni, Sayı 3-4, Eylül 2010, 75-84.
  8. Al-Attas, S. M. N. (1999). The Concept of Education in Islam, Kuala Lumpur: ISTAC Publications.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

12 Kasım 2014

Gönderilme Tarihi

12 Kasım 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Birekul, M. (2014). Bilginin Toplumsal İnşası: Bir Sosyal Gerçeklik İnşası Olarak Bilginin İslamileştirilmesi’ni Yeniden Düşünmek. Milel ve Nihal, 9(3), 49-74. https://izlik.org/JA54GW53RT
AMA
1.Birekul M. Bilginin Toplumsal İnşası: Bir Sosyal Gerçeklik İnşası Olarak Bilginin İslamileştirilmesi’ni Yeniden Düşünmek. Milel ve Nihal. 2014;9(3):49-74. https://izlik.org/JA54GW53RT
Chicago
Birekul, Mehmet. 2014. “Bilginin Toplumsal İnşası: Bir Sosyal Gerçeklik İnşası Olarak Bilginin İslamileştirilmesi’ni Yeniden Düşünmek”. Milel ve Nihal 9 (3): 49-74. https://izlik.org/JA54GW53RT.
EndNote
Birekul M (01 Kasım 2014) Bilginin Toplumsal İnşası: Bir Sosyal Gerçeklik İnşası Olarak Bilginin İslamileştirilmesi’ni Yeniden Düşünmek. Milel ve Nihal 9 3 49–74.
IEEE
[1]M. Birekul, “Bilginin Toplumsal İnşası: Bir Sosyal Gerçeklik İnşası Olarak Bilginin İslamileştirilmesi’ni Yeniden Düşünmek”, Milel ve Nihal, c. 9, sy 3, ss. 49–74, Kas. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54GW53RT
ISNAD
Birekul, Mehmet. “Bilginin Toplumsal İnşası: Bir Sosyal Gerçeklik İnşası Olarak Bilginin İslamileştirilmesi’ni Yeniden Düşünmek”. Milel ve Nihal 9/3 (01 Kasım 2014): 49-74. https://izlik.org/JA54GW53RT.
JAMA
1.Birekul M. Bilginin Toplumsal İnşası: Bir Sosyal Gerçeklik İnşası Olarak Bilginin İslamileştirilmesi’ni Yeniden Düşünmek. Milel ve Nihal. 2014;9:49–74.
MLA
Birekul, Mehmet. “Bilginin Toplumsal İnşası: Bir Sosyal Gerçeklik İnşası Olarak Bilginin İslamileştirilmesi’ni Yeniden Düşünmek”. Milel ve Nihal, c. 9, sy 3, Kasım 2014, ss. 49-74, https://izlik.org/JA54GW53RT.
Vancouver
1.Mehmet Birekul. Bilginin Toplumsal İnşası: Bir Sosyal Gerçeklik İnşası Olarak Bilginin İslamileştirilmesi’ni Yeniden Düşünmek. Milel ve Nihal [Internet]. 01 Kasım 2014;9(3):49-74. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54GW53RT