Araştırma Makalesi

TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE WEB UYGULAMALARI VE MOBİL UYGULAMALAR İLE BUNLARIN ÖĞRETMENLERCE BİLİNİRLİĞİ

Cilt: 49 Sayı: 227 1 Ağustos 2020
  • Mustafa Tenekeci
PDF İndir

TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE WEB UYGULAMALARI VE MOBİL UYGULAMALAR İLE BUNLARIN ÖĞRETMENLERCE BİLİNİRLİĞİ

Öz

Bu çalışmanın amacı Türkçe dil bilgisi öğretiminde yararlanılabilecek web ve mobil uygulamaları inceleyerek tanıtmaktır. Çalışma tarama modelindedir. Bu çalışmada 7 web uygulaması ve 23 mobil uygulama incelenerek, tanıtılmıştır. Uygulamaların Türkçe öğretmenleri tarafından bilinirliği ve yararları ile ilgili 20 Türkçe öğretmenine görüş formu doldurtulmuş ve veriler nitel veri analiz paket programı Nvivo 10 ile analiz edilmiştir. Bu uygulamalar; öğretim yöntemlerinde sağladıkları çeşitlilik, etkileşimli alıştırma olanağı sunmaları, kısa sürede dönüt verebilmeleri ve zaman kazandırıcı özellikleri sebebiyle Türkçe dil bilgisi öğretiminde yararlanılabilecek kaynaklar olarak değerlendirilmiştir. Ancak söz konusu uygulamaların bilinirliği konusunda görüş bildiren öğretmenlerin EBA, Okulistik ve Morpa Kampüs dışındaki uygulamaların birçoğu hakkında bilgi sahibi olmadıkları görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. BULUN, M., Gülnar, B., & Güran, S. (2004). Egitimde mobil teknolojiler. TOJET: The Turkish Online Journal of Educational Technology, 3(2).
  2. HAHN, J. (2008). Mobile learning for the twenty-first century librarian. Reference Services Review.
  3. HOCKLY, N. (2013). Mobile learning. Elt Journal, 67(1), 80-84.
  4. https://oupeltglobalblog.com/2017/03/24/going-mobile-a-qa-with-nicky-hockly, “Going Mobile: A Q&A with Nicky Hockly”. Nicky Hockly, adresinden alındı. (18.11.2018)
  5. KARASAR, N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi.(24. Basım). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  6. KURNAZ, Serpil Türkiye’de Uzaktan Eğitim, http://serpilkurnaz.blogcu.com/turkiyede-uzaktan-egitim/10319547 adresinden alındı. (06.11.2018)
  7. ORAN, M. K., & Karadeniz, Ş. (2007). İnternet tabanlı uzaktan eğitimde mobil öğrenmenin rolü. Akademik Bilişim, 31, 167-170.
  8. PARSONS, D., & Ryu, H. (2006). A framework for assessing the quality of mobile learning. In Proceedings of the international conference for process improvement, research and education (ss. 17-27).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mustafa Tenekeci Bu kişi benim
0000-0002-7770-7691
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2020

Gönderilme Tarihi

31 Aralık 2018

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 49 Sayı: 227

Kaynak Göster

APA
Tenekeci, M. (2020). TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE WEB UYGULAMALARI VE MOBİL UYGULAMALAR İLE BUNLARIN ÖĞRETMENLERCE BİLİNİRLİĞİ. Milli Eğitim Dergisi, 49(227), 429-445. https://izlik.org/JA82YS32NT