Araştırma Makalesi

DEĞERLERE VE DEĞERLER EĞİTİMİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİ

Cilt: 50 Sayı: 230 4 Mayıs 2021
PDF İndir

DEĞERLERE VE DEĞERLER EĞİTİMİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİ

Öz

Bu araştırmanın temel amacı öğretmen adaylarının değerler ve değerler eğitimine ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Çalışma nitel araştırma yöntemine uygun olarak durum çalışması yaklaşımı ile yürütülmüştür. Araştırmada incelenen durum öğretmen adaylarının değerler ve değerler eğitimine ilişkin görüşleridir. Araştırmanın çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi ile belirlenmiştir. Bu kapsamda bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 25 öğretmen adayı ile bu araştırma yapılmıştır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak öğretmen adaylarıyla yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Araştırmanın verileri betimsel analiz ve içerik analizi yaklaşımları ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının sahip oldukları değerler bağlamında öğrencilere yaklaştıkları belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının sahip olduğu değerlerin farklı yaşantıların etkisinde olduğu görülmüştür. Ayrıca öğretmen adaylarının değerler ve değerler eğitimi sürecine ilişkin olarak eğitim fakültelerinde değerler eğitiminin ders olarak verilmesi ve görev yaptıkları illerin kültürel değerleri hakkında hizmet içi eğitimler ve seminerler verilmesi gerektiği konusunda öneriler getirmişlerdir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acat, M. B. ve Aslan, M. (2011). Okulların Karakter Eğitimi Yetkinliği Ölçeği (OKEYÖ), Değerler Eğitimi Dergisi, Cilt: 9, Nu: 21, s.7-27.
  2. Akar, H. (2016). Durum çalışması. A. Saban ve A. Ersoy (Editörler). Eğitimde nitel araştırma desenleri. Ankara: Anı Yayıncılık.
  3. Akbaş, O. (2008). Sosyal bilgilerde değerler ve öğretimi. B. Tay & A. Öcal (Ed.) Özel öğretim yöntemleriyle sosyal bilgiler öğretimi içinde. (s.343-370) Ankara: Pegem Akademi.
  4. Alpöge, G. (2011). Okul öncesinde değerler eğitimi. Ankara: Bilgi Yayınevi
  5. Balay R. ve Kaya A. (2014). Eğitim Fakültesinde Okuyan Öğretmen Adaylarının Ahlaki Değer Yönelimleri. Değerler Eğitimi Dergisi Cilt 12, No. 28, s. 7-45, Aralık 2014
  6. Bandura, Albert. (1977). “Social learning theory. Englewood Cliffs”. New Jersey: Prentice Hall.
  7. Büyüköztürk Ş., Kılıç Çakmak, E. & Demirel, F. (2009). Bilimsel araştırma yöntemleri (3. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  8. Cohen, L., Manion, L. & Morrison, K. (2007). Research methods in education. London New York: Routledge Falmer.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

4 Mayıs 2021

Gönderilme Tarihi

17 Mart 2020

Kabul Tarihi

27 Ekim 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 50 Sayı: 230

Kaynak Göster

APA
Kamer, S. T., & Şahin, M. (2021). DEĞERLERE VE DEĞERLER EĞİTİMİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİ. Milli Eğitim Dergisi, 50(230), 725-744. https://doi.org/10.37669/milliegitim.705356

Cited By