Derleme

KÜRYEREL (GLOKAL) LİDERLİK: EĞİTİM BAĞLAMINDA SİSTEMATİK BİR ALANYAZIN TARAMASI

Cilt: 50 Sayı: 232 24 Kasım 2021
PDF İndir
TR EN

KÜRYEREL (GLOKAL) LİDERLİK: EĞİTİM BAĞLAMINDA SİSTEMATİK BİR ALANYAZIN TARAMASI

Öz

Günümüz yönetim anlayışında gelişim ve değişmeler ile yenilikleri örgütlerine kanalize edebilen, bu değişim sürecini görebilen liderlere gereksinim duyulmaktadır. Bu açıdan önemini hiç yitirmeyen liderlik kavramı üzerine çalışmalar süreğen olup küreselleşen dünyada günümüz eğitim liderliği bağlamında glokal liderlik önem kazanmaktadır. Glokal “Küryerel” kavramı, “küresel düşünüp yerel hareket etmek” anlamında olup yöneticilerin küryerel davranabilme özelliği “glokal liderlik” kavramı ile anlam kazanmaktadır. Glokal bir eğitim liderliği için eğitim kurumlarının dünyaya açılması gereklidir. Küresel gelişmeler, eğitimde yerel anlayışı etkilerken, yerel gelişmeler, küresel eğitim araştırmalarına katkıda bulunur. Eğitim yöneticileri bulundukları çağın gereklilikleri doğrultusunda değişikliklere uyum sağlayarak kendilerini yenilemeli ve liderlik özellikleri göstermelidirler. Liderlik bir etkileme süreci olarak amaçlara ulaşmayı gerektirir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ANDERSON - LEVITT, K. (2003). Local meaning, global schooling: Anthropology and world culture theory. New York: Palgrave Macmillan.
  2. AĞRI, G. I. (2006). Küreselleşme sürecinde yükseköğretim politikaları ve erasmus projesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, İzmir.
  3. AYDIN, A. (2015). Eğitim politikası. Pegem Akademi.
  4. AUYERO, J. (2001). Glocal Riots. International Sociology, 16: 33. DOI: 10.1177/0268580901016001004
  5. BAYAR, F. (2016). Küreselleşme kavramı ve küreselleşme sürecinde Türkiye. Uluslararası Ekonomik Sorunlar Dergisi, 32, 25-34. Erişim Nisan 2016. http://www.mfa.gov.tr/data/Kutuphane/yayinlar/EkonomikSorunlarDergisi/sayi32/firatbayar.pdf
  6. BAŞKONAK, S. (2006). Otel işletmeleri açısından evrensel liderlik yaklaşımlarının uygunluğu ve kabul edilebilirlik düzeylerinin belirlenmesi: Hilton otellerindeki alt ve orta düzey yöneticilere yönelik bir uygulama. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi) Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  7. BEGLEY, T. M. & BOYD, D. P. (2003). The need for a corporate global mind-set. MIT Sloan Management Review, 15329194, Winter, 44, 2.
  8. BOK-RAE, K. (2007) The glocalization of andong area studies. International Area Studies Review, 10, 2, Fall.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

24 Kasım 2021

Gönderilme Tarihi

23 Mayıs 2020

Kabul Tarihi

21 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 50 Sayı: 232

Kaynak Göster

APA
Korkmaz, C. (2021). KÜRYEREL (GLOKAL) LİDERLİK: EĞİTİM BAĞLAMINDA SİSTEMATİK BİR ALANYAZIN TARAMASI. Milli Eğitim Dergisi, 50(232), 421-450. https://doi.org/10.37669/milliegitim.741585

Cited By