Konya ili Ereğli, Karapınar, Emirgazi ve Halkapınar ilçeleri sebze üretim miktarları bakımından incelendiğinde domates, havuç, kavun, karpuz, soğan, sarımsak ve çerezlik kabak türlerinin bölgenin sebze potansiyelini oluşturduğu görülmektedir. Bölge, bu türlerin yetiştiriciliği için önemli bir tarım alanı olarak değerlendirilmektedir. Söz konusu türlerin yetiştiriciliği kadar sanayisinin de geliştirilmesi bölge çiftçisine büyük katkı sağlayacaktır. Bölgenin kavun ve karpuz üretiminde Türkiye’nin en önemli üretim yeri olan Çukurova’ya çok yakın olması ve piyasaya arzın bu bölgeden sonra gerçekleşmesi çok önemli bir avantaj olarak görülmektedir. Bu bağlamda kavun ve karpuz tarımının yaygınlaşması ile ilgili çalışmalar yapılmalıdır. Serin iklim sebzelerinden lahana, karnabahar, brokoli, kırmızı lahana, ıspanak, pırasa vb. türlerin tarımının bölgede önemli bir potansiyel değer oluşturması mümkündür. Sonuç olarak, bu ve benzeri türlerin yaygınlaşması hususunda gerekli çalışmalar zaman kaybetmeden yapılmalı, bölge üreticileri hastalık ve zararlı kontrolü, gübreleme ve sulama konusunda bilgilendirilmelidir
Konya Ereğli Emirgazi Halkapınar Karapınar sebzecilik potansiyeli
When the amount of vegetable production is evaluated for Ereğli, Karapinar, Emirgazi and Halkapinar district of Konya province, tomato, carrot, melon, watermelon, onion, garlic and appetizer squash constitute the vegetable potential of this region. This area is considered as an important farmland for growing of these species. The development of the industry as much as the cultivation of these species will also greatly contribute to the regional farmers.It is considered as a great important advantage that this region is too close to Çukurova which is the most important area for production of melon and watermelon in Turkey and the supply to the market is realized after this region. In this context, studies about the generalise of melon and watermelon cultivation should be performed. It is possible that cultivation of cool climate vegetables such as cabbage, cauliflower, broccoli, red cabbage, spinach, leeks and so on create an important potantial value. As a conseqence, the essential initiatives should be done to ensure the spread of these species and so on as soon as posible, and regional agricultural producers should be informed about disease and pest control, fertilization and irrigation.
Konya Ereğli Emirgazi Halkapınar Karapınar vegetable potential
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Diğer ID | JA96VZ84BV |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 2 |