Bu çalışmanın amacı keçiboynuzu posasının hayvan beslemede kullanılabilmesi için kimyasal kompozisyonu, in-vitro sindirilebilirliği, antioksidan ve fenolik bileşiklerinin seviyelerinin belirlenmesidir. Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunan iki fabrikadan toplanan keçiboynuzu posasının ham besin maddeleri kimyasal analiz yöntemleriyle, fenolik bileşikler ve antioksidan düzeyi spektrofotometrik yöntemle; in-vitro gerçek kuru madde (IVGKMS) ve organik madde sindirilebilirliği (IVGOMS) in-vitro sindirilebilirlik yöntemiyle belirlenmiştir. Aylara göre alınan örneklerin %IVGOMS ve IVGKMS değerleri Fabrika 1 ve 2 için sırası ile %44.19-67.55 ve %44.31-68.20; %47.46-64.99 ve %47.78-65.71 arasında tespit edildi. Fabrika 1 ve 2 örneklerinin fenolik bileşikleri ve antioksidan aktiviteleri sırasıyla 22.90-28.00 IC50 mg/mL ve 92.09-95.65 mg GAE/100g OM arasında belirlenmiştir. Sonuç olarak, keçiboynuzu posası içerdiği zengin besin maddeleri ve sindirilebilirliğiyle hayvan beslemede alternatif bir yem kaynağı olabilir.
Antioksidan, fenolik bileşikler, in-vitro sindirilebilirlik,, keçiboynuzu posası, metabolik enerji
The objective of the study is to investigate the chemical composition, in-vitro digestibility, antioxidant and phenolic compound levels of the carob pulp for animal nutrition. Crude nutrients with chemical analysis methods; phenolic compounds and antioxidant levels by spectrophotometric method; in-vitro true dry matter (IVTDMD) and organic matter digestibility (IVTOMD) by in-vitro digestibility method of collected carob pulp samples from two factories in Tarsus town of Mersin were determined. The IVTOMD and IVTDMD of monthly collected samples were between 44.19% -67.55 % and 44.31-68.20 % of Factory 1, and 47.46-64.99% and 47.78-65.71% of Factory 2. Mean values of phenolic compounds and antioxidant activity of Factories 1 and 2 were between 22.90-28.00 IC50 mg / mL and 92.09-95.65 mg GAE / 100g OM respectively. As a result, its rich nutrients and digestibility, carob pulp can be an alternative feed source in animal nutrition.
antioksidan, fenolik bileşikler, in-vitro sindirilebilirlik, keçiboynuzu posası, metabolik enerji
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Hekimlik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Destekleyen Kurum | Ondokuz Mayıs Üniversitesi |
Proje Numarası | PYO.VET.1904.18.009 |
Teşekkür | Bu makale Vet. Hek. Hüseyin Demirbaş’ın Yüksek Lisans tezinden hazırlanmıştır. Yazarlar tez projesini PYO.VET.1904.18.009 kod no ile destekleyen Ondokuz Mayıs Üniversitesine teşekkür eder. |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2020 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2020, Cilt 10, Sayı 2 |
Bibtex | @araştırma makalesi { mjavl826289, journal = {Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences}, issn = {1694-7932}, eissn = {1694-7932}, address = {Kyrgyz -Turkish Manas University Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Science 720044, Bishkek, KYRGYZSTAN Mira Avenue, 56}, publisher = {Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi}, year = {2020}, volume = {10}, pages = {103 - 109}, doi = {}, title = {Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {Demirbaş, Hüseyin and Çetinkaya, Nurcan} } |
APA | Demirbaş, H. & Çetinkaya, N. (2020). Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi . Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences , 10 (2) , 103-109 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/mjavl/issue/58569/826289 |
MLA | Demirbaş, H. , Çetinkaya, N. "Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi" . Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 10 (2020 ): 103-109 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/mjavl/issue/58569/826289> |
Chicago | Demirbaş, H. , Çetinkaya, N. "Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi". Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 10 (2020 ): 103-109 |
RIS | TY - JOUR T1 - Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi AU - Hüseyin Demirbaş , Nurcan Çetinkaya Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - DO - T2 - Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences JF - Journal JO - JOR SP - 103 EP - 109 VL - 10 IS - 2 SN - 1694-7932-1694-7932 M3 - UR - Y2 - 2020 ER - |
EndNote | %0 Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi %A Hüseyin Demirbaş , Nurcan Çetinkaya %T Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi %D 2020 %J Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences %P 1694-7932-1694-7932 %V 10 %N 2 %R %U |
ISNAD | Demirbaş, Hüseyin , Çetinkaya, Nurcan . "Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi". Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 10 / 2 (Aralık 2020): 103-109 . |
AMA | Demirbaş H. , Çetinkaya N. Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi. MJAVL. 2020; 10(2): 103-109. |
Vancouver | Demirbaş H. , Çetinkaya N. Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences. 2020; 10(2): 103-109. |
IEEE | H. Demirbaş ve N. Çetinkaya , "Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi", Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, c. 10, sayı. 2, ss. 103-109, Ara. 2020 |