Biçilen veya hayvanlar tarafından tüketilen ot ile çayır ve meralarda bulunan besin elementleri zamanla azalır. Bu durum, mineral maddelerde eksilmeye ve sonuç olarak bitkilerin yeterli ölçüde biyomas üretememelerine ve çayır-meranın veriminin düşmesine neden olur. Bu araştırma 2016-2017 yıllarında Kahramanmaraş ili Türkoğlu ilçesi, Kuyumcular köyünde baklagillerin dominant olduğu taban bir merada yürütülmüştür. Araştırmada, farklı azot dozlarının meranın verim, ot kalitesi ve botanik kompozisyonuna etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Tesadüf blokları deneme deseninde üç tekerrürlü olarak kurulan denemede, 7 farklı saf azot dozunun (0, 5, 10, 15, 20, 25, 30 kg/da), botanik kompozisyona, yaş ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, ADF, NDF oranları, nispi yem değeri, sindirilebilir kuru madde verimine etkisi incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere uygulanan varyans analizi sonuçlarına göre; azot uygulamasının meranın kuru ot veriminde, ot kalitesinde, botanik kompozisyonda önemli farklılıklar yarattığı belirlenmiştir. Azot uygulamaları vejetasyondaki buğdaygillerin oranını artırmış, baklagillerin oranını azaltmıştır. 25 kg/da saf azot, 10 kg saf fosfor uygulamasında en yüksek ot verimi ve kalitesi elde edilmiştir. Öneri yapabilmek için denemenin bir yıl daha tekrarlanması uygun olacaktır.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
2017/1-23 M
Bu çalışma Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından finansal olarak desteklenmiştir (Proje Numarası: 2017/1-23 M).
With the herbage that is cut or consumed by animals, the nutrient elements found in range and pastures decrease over time. This situation causes a decrease in mineral substances and consequently, the plants cannot produce enough biomass and the yield of range and pasture decreases. This research was carried out on grassland where legumes are dominant in the Kuyumcular village of Kahramanmaraş province, Türkoğlu district, between 2016-2017. In the study, it was aimed to determine the effects of different nitrogen doses on hay yield, hay quality and botanical composition of pasture. 7 different pure nitrogen doses (0, 5, 10, 15, 20, 25, 30 kg/da), its effect on botanical composition, green grass yield, hay yield, crude protein ratio, crude protein yield, NDF, ADF ratios, relative feed value, digestible dry matter yield were investigated. According to the results of analysis of variance applied to the data obtained from the research; It has been determined that nitrogen application creates significant differences in hay yield, quality of hay and botanical composition of pasture. Nitrogen applications increased the ratio of grasses in vegetation and decreased the ratio of legumes. The highest grass hay yield and hay quality was obtained in 25 kg / da pure nitrogen and 10 kg/da pure phosphate application. It would be appropriate to repeat the experiment for another year in order to make a suggestion.
Pasture Nitrogen Hay yield Hay quality Botanical composition
2017/1-23 M
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2017/1-23 M |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 26 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 1 |