Araştırma Makalesi

Buhârî ile İbn Kuteybe’nin Halku’l-Kur’an Meselesine Bakışları ve Ehl-i Hadise Etkileri

Cilt: 15 Sayı: 3 26 Temmuz 2026
PDF İndir
TR EN

Buhârî ile İbn Kuteybe’nin Halku’l-Kur’an Meselesine Bakışları ve Ehl-i Hadise Etkileri

Öz

Buhârî ve İbn Kuteybe, hicrî üçüncü asırda mihne olayları öncesi ve sonrasında yaşanılan olaylara tanıklık eden önemli âlimlerdir. Buhârî Halku efʿâli’l-ʿibâd adlı eserinde İbn Kuteybe ise el-İhtilâf fi’l-lafz isimli kitabında, Halku’l-Kur’an meselesinde Ehl-i Hadis arasında ortaya çıkan ihtilaflara değinmişlerdir. Çalışma müelliflerin penceresinden Ehl-i Hadise dair yaptıkları eleştirileri, nassları anlama ve yorumlamada takip ettikleri yöntemleri ve Halku’l-Kur’an konusunda sergiledikleri yaklaşımları mukayeseli olarak ele almayı amaçlamaktadır. İnceleme nitel bir araştırma olup, çalışmada karşılaştırmalı analiz yöntemi izlenmiştir. Bu Araştırmada; Buhârî’nin görüşlerini ortaya koymada asıl uğraş alanı olan hadis ilmi içinde kaldığı, rivâyet ilminin de imkânlarını kullanarak konunun tarihi kökenlerine işaret ettiği, fakat lafız meselesinde delillerini sunmada ve analizler yapmada Ehl-i Kelâmın izini takip ettiği gözlenmektedir. İbn Kuteybe’nin ise meselenin çözümünde uzlaşmacı bir yol takip ederek münazara yöntemini kullandığı, sorunu lugavî ve edebî analizlerle çözmeye çalıştığı anlaşılmaktadır. Özellikle mihne olaylarında mağdur duruma düşen tarafların daha sonraları aksülamel mihneye giriştikleri, bu ortamda birçok muhaddisin etkilendiği, her iki müellifin de lafız meselesine dair görüşleri sebebiyle muhaddisleri haksız şekilde eleştiren kesimleri muhatap aldıkları, Ehl-i Hadis arasında yaşanılan ayrılıkları giderme konusunda çaba sarf ettikleri ve bunun için benzer delillerle görüşlerini ispatlamaya çalıştıkları sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

“Buhârî ile İbn Kuteybe’nin Halku’l-Kur’an Meselesine Bakışları ve Ehl-i Hadise Etkileri” başlıklı çalışmanın yazım sürecinde bilimsel kurallara, etik ve alıntı kurallarına uyulmuş; toplanan veriler üzerinde herhangi bir tahrifat yapılmamış ve bu çalışma herhangi başka bir akademik yayın ortamına değerlendirme için gönderilmemiştir. Bu araştırma da etik kurul kararı zorunluluğu bulunmamaktadır. Çatışma Beyanı: Çalışmada herhangi bir potansiyel çıkar çatışması söz konusu değildir. Finansman: Bu çalışma için herhangi bir kurum veya kuruluştan destek alınmamıştır. Yapay Zeka ve Türleri Kullanım Beyanı: Bu makalenin yazımında yapay zeka ve türleri kullanılmamıştır. Veri Paylaşım Beyanı: Bu çalışmanın verilerini bulguların doğrulanması amacıyla makul bir talep üzerine “etik ilkeler ve yayın politikası”nın ilgili kısmında belirtilen şartlara göre paylaşabileceğimi beyan ederim. Not: Bu makale, 14-18 Nisan 2025 tarihleri arasında Özbekistan’da gerçekleştirilen Uluslararası İmam Buhârî Sempozyumu’nda özet metin olarak sunulan ancak tam metni yayımlanmayan “Buhârî ile İbn Kuteybe’nin Halku’l-Kur’an Meselesine Bakışları ve Ehl-i Hadise Etkileri” adlı tebliğin içeriği geliştirilerek ve kısmen değiştirilerek üretilmiş hâlidir.

Kaynakça

  1. Ahmed, M. K. (1983). Mefhûmu’l-Adl fi tefsîri’l-mu’teziletile li’l-Kur’ani’l-Kerîm. Dâru’n-Nahzati’l-Arabiyye.
  2. Akgül, M. (2021). Hadis Tarihinde Mihne Dönemi [Doktora Tezi]. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  3. Aktaş, A. (1446/2024). Kıssatu hayâti’l-Buhârî. Dâru Atlas el-Hadrâ’.
  4. Atalay, H. (2024). Halku’l-Kur’ân Fikrinin Ebû Hanîfe’yle İrtibatlandırılması Sorunu. Eskiyeni, 54, 1121-1146.
  5. Buhârî, M. (ts). et-Târîhu’l-kebîr (tah. M. Abdulmuid Han; 1-8). Dairetü’l-Maarifi’l-Osmaniyye.
  6. Buhârî, M. (1398/1978). Halku efʿâli’l-ʿibâd (tah. Abdurrahman ’Umeyra; 2. bs). Dâru Ukkâz.
  7. Çınar, B. (2020). Buhârî’nin Halku Ef‘âli’l-‘İbâd Adlı Eserinin Halku’l-Kur’an Bağlamında Değerlendirilmesi. İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi, 5(2), 203-249.
  8. Dârimî, O. (1416/1995). er-Red ʿale’l-Cehmiyye (2. bs). Dâru İbnü’l-Kesîr.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hadis

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Temmuz 2026

Gönderilme Tarihi

5 Haziran 2025

Kabul Tarihi

11 Mayıs 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 15 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Sağlam, İ. (2026). Buhârî ile İbn Kuteybe’nin Halku’l-Kur’an Meselesine Bakışları ve Ehl-i Hadise Etkileri. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 15(3), 867-882. https://izlik.org/JA55EC62UR
AMA
1.Sağlam İ. Buhârî ile İbn Kuteybe’nin Halku’l-Kur’an Meselesine Bakışları ve Ehl-i Hadise Etkileri. MJSS. 2026;15(3):867-882. https://izlik.org/JA55EC62UR
Chicago
Sağlam, İbrahim. 2026. “Buhârî ile İbn Kuteybe’nin Halku’l-Kur’an Meselesine Bakışları ve Ehl-i Hadise Etkileri”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 15 (3): 867-82. https://izlik.org/JA55EC62UR.
EndNote
Sağlam İ (01 Temmuz 2026) Buhârî ile İbn Kuteybe’nin Halku’l-Kur’an Meselesine Bakışları ve Ehl-i Hadise Etkileri. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 15 3 867–882.
IEEE
[1]İ. Sağlam, “Buhârî ile İbn Kuteybe’nin Halku’l-Kur’an Meselesine Bakışları ve Ehl-i Hadise Etkileri”, MJSS, c. 15, sy 3, ss. 867–882, Tem. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55EC62UR
ISNAD
Sağlam, İbrahim. “Buhârî ile İbn Kuteybe’nin Halku’l-Kur’an Meselesine Bakışları ve Ehl-i Hadise Etkileri”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 15/3 (01 Temmuz 2026): 867-882. https://izlik.org/JA55EC62UR.
JAMA
1.Sağlam İ. Buhârî ile İbn Kuteybe’nin Halku’l-Kur’an Meselesine Bakışları ve Ehl-i Hadise Etkileri. MJSS. 2026;15:867–882.
MLA
Sağlam, İbrahim. “Buhârî ile İbn Kuteybe’nin Halku’l-Kur’an Meselesine Bakışları ve Ehl-i Hadise Etkileri”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, c. 15, sy 3, Temmuz 2026, ss. 867-82, https://izlik.org/JA55EC62UR.
Vancouver
1.İbrahim Sağlam. Buhârî ile İbn Kuteybe’nin Halku’l-Kur’an Meselesine Bakışları ve Ehl-i Hadise Etkileri. MJSS [Internet]. 01 Temmuz 2026;15(3):867-82. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55EC62UR

MANAS Journal of Social Studies (MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi)     

Yayınlanan sayılar, sayı dosyaları ve makale dosyaları creative commons CC-BY-NC-ND 4.0 lisanslıdır. 

Sitemiz içerikleri ise creative commons CC-BY-NC 4.0 lisanslıdır.