BibTex RIS Kaynak Göster

EXPORT STRUCTURE AND THE COMPETITIVENESS OF DAIRY INDUSTRY IN BELARUS

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 3, 71 - 86, 01.07.2017

Öz

Dairy farming plays a crucial role in the economy of Belarus and the dairy farming contributes %19 to the gross value of agricultural output. This shows that dairy farming is significant part of the Belarus economy. Milk and dairy products have an important place in the export of Belarus. Belarus’s exports of milk and dairy products increased more than 15 times from 105 million USD to 1.7 billion USD in the last 15 years. Today, Belarus is one of the top 10 milk and dairy products exporting countries in the world

Kaynakça

  • Aktan, C.C. ve Vural, Y.İ. (2004). Rekabet Gücü ve Rekabet Stratejileri, Ankara: TİSK Yayını.
  • Aiginger, K. (2000). “Specialisation of European Manufacturing”. Australian Economic Quarterly, 2, 81-92.
  • Altay Topçu, B. ve Sümerli Sarıgül, S. (2015). “Comparative Advantage and The Products Mapping of Exporting Sectors in Turkey”. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3 (18), 330-348.
  • Atıcı, C., Armagan, G. ve Szovics, P. (2004). “The Competitiveness of Livestock Sector in Some Selected European Union Candidate Countries”. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 1 (1), 23-27.
  • Bojnec, S. (2003). “Three Cconcepts of Competitiveness Measures for Livestock Production in Central and Eastern Europe”. Agriculturae Conspectus Scientificus, 68 (3), 209-220.
  • Bojnec, S. ve Ferto, I. (2009). “Agro-Food Trade Competitiveness of Central European and Balkan Countries”. Food Policy, 34 (5), 417-425.
  • Bojnec, S. ve Ferto, I. (2014). “Export Competitiveness of Dairy Products on Global Markets: The Case of the European Union Countries”. Journal Dairy Science, 97, 1-13.
  • Bórawski, P., Dunn, J.W., Tuthill, J. ve Chenarides, L. (2015). “Production and International Trade of Milk and Dairy Products in the USA”. Studia i Prace WNEiZ, 41 (1), 197-208.
  • Buynovskaya, O.I. (2012). “The Competitiveness of Dairy Products on the World Market of Belarus”. Collection of scientific papers of students, undergraduates, graduate students, 8 (1), 132-134.
  • Çelik, M. (2002). “Batı Akdeniz Bölgesinde Süt ve Süt Ürünleri Sektörünün Stratejik Durum Analizi ve Gelişme Olanakları”. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4, 43-83.
  • Çetinkaya, A. (2010). “Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 5 (2), 73-84.
  • Çivi, E. (2001). “Rekabet Gücü: Literatür Çalışması”. Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 8 (2), 22-38.
  • Çukur, F. ve Saner, G. (2005). “Konvansiyonel ve Ekolojik Hayvancılık Sistemlerinin Sürdürülebilirliği ve Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme”. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2 (1), 39-44.
  • Dalum, B., Laursen, K. ve Villumsen, G. (1998). “Structural Change in OECD Export Specialization Patterns: De-specialization and ‘Stickiness’”. International Review of Applied Economics, 12, 447-467.
  • Demir, N. ve Sancar, C. (2012). “Gümüşhane İli ve Çevresinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Sosyal, Ekonomik ve Teknik Analizi”. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 23 (2), 18-28.
  • Doğan, N. ve Kızıloğlu, S. (2015). “Konvansiyonel Süt Üreticilerinin Organik Süt Üretimine Bakışı: Gümüşhane İli Örneği”. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2 (3), 276-282.
  • Erkan, B., Arpacı, B., Yaralı, F. ve Güvenç, İ. (2015). “Türkiye’nin Sebze İhracatında Karşılaştırmalı Üstünlükleri”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 18 (4), 70-76.
  • Ervani, E. (2013). “Export and Import Performance of Indonesia’s Agriculture Sector”. JEJAK Journal of Economics and Policy, 6 (1), 54-63.
  • FAO. (2017). http://fao.org [Erişim Tarihi: 12.02.2017]
  • Hemme, T. ve Otte, J. (2010). “Pro-Poor Livestock Policy Initiative Status and Prospects for Smallholder Milk Production-a Global Perspective”, FAO, Rome.
  • IDF. (2014). Bulletin of the International Dairy Federation 476/2014, Belgium.
  • Ishchukova, N. ve Smutka, L. (2013). “Comparative Advantage: Products Mapping of the Russian Agricultural Exports”. Agris on-line Papers in Economics and Informatics, 5 (3), 13-24.
  • Kandanuri, V. (2014). “Comparative Advantage of India in Buffalo Meat Exports vis-à-vis Major Exporting Countries”. Research Journal of Management Sciences, 3 (2), 8-1.
  • Kelleci, S. (2009). “Avrupa Birliği’ne Giriş Sürecinde Türkiye’nin Rekabet Gücü: Karşılaştırmalı Üstünlükler Modeline göre Sektörel Bir Analiz”, Doktora Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Ketels, C.H.M. (2010). “Export Competitiveness: Reversing the Logic”. Institute for Strategy and Competitiveness, Harvard Business School, Boston.
  • Kırankabeş, M.C. (2006). “Küresel Rekabet Gücü Boyutunda AB Ülkeleri ile Türkiye’nin Karşılaştırmalı Analizi”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16, 231-254.
  • Klasra, M.A. ve Fidan, H. (2004). “Competitiveness and the Trade of Livestock Products: A Comparative Study between Turkey and Its Neighbouring Countries”. Journal of Applied Sciences, 4 (4), 663-668.
  • Knips, V. (2005). “Developing Countries and the Global Dairy Sector”. Part I Global Overview, FAO-PPLPI Working Paper No: 30, Rome.
  • Küçükkiremitçi, O. (2006). “Sanayi Sektörünün Dış Ticaret Performansının Rekabet Gücüne Göre Değerlendirilmesi (1995-2005 Dönemi)”. Ulusal Bağımsızlık İçin Türkiye İktisat Politikaları Kurultayı, 13-16 Haziran, Malatya.
  • Laursen, K. (1998). “Revealed Comparative Advantage and the Alternatives as Measures of International Specialization”, Danish Research Unit for Industrial Dynamics (DRUID) Working Paper No: 98-30.
  • Ma, A.S. (2013). “Revealed Comparative Advantage Measure: ASEAN-China Trade Flows”. Journal of Economics and Sustainable Development, 4 (7), 136-145.
  • Nivievskyi, O. ve von Cramon-Taubadel, S. (2011). “Dairy Supply Chain in Belarus: Bottlenecks and the Scope for Improvements”. Policy Paper, Berlin Economics, Berlin.
  • Ohlan, R. (2012). “Global Competitiveness in Dairy Sector”. Agricultural Situation in India, 69 (5), 257-264.
  • Ohlan, R. (2014). “Competitiveness and Trade Performance of India's Dairy Industry”. Asian Journal of Agriculture and Development, 11 (2), 17-38.
  • Özer, O.O., Armağan, G. ve Özden, A. (2014). “The Analysis of Competitive Power of EU States and Candidate States in Foreign Trade of Dairy Products”. Advances in Applied Agricultural Science, 2 (12), 27-31.
  • Ramanovich, M. (2005). “Policy Analysis Matrix: An Analysis of Dairy Sector in Belarus”. IFCN Dairy research center, Kiel, Germany.
  • Sajjad, M. ve Khan, M. (2010). “Economic Efficiency of Milk Production in District Peshawer: A Stochastic Frontier Approach”. Sarhad J. Agric, 26 (4), 655-663.
  • Saraçoğlu, B. ve Köse, N. (2000). “Bazı Gıda Sanayilerinin Uluslararası Rekabet Gücü: Makarna, Bisküvi ve Un Sanayi”, TEAE Yayın No: 39, Ankara.
  • Seyidoğlu, H. (2015). Uluslararası İktisat: Teori, Politika ve Uygulama, Geliştirilmiş 20. Baskı, İstanbul: Güzem Can Yayınları.
  • Şahinli, M.A. (2012). “Rekabet Gücü: Türkiye ve Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerde Canlı Hayvancılık Sektörünün Durumu”. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 22 (2), 91-98.
  • Terin, M. (2014). “Dünya Süt ve Süt Ürünleri Üretim, Tüketim, Fiyat ve Ticaretindeki Gelişmeler”. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4 (3), 53-63.
  • Vlachos, I.P. (2001). “Comparative Advantage and Uncertainty in the International Trade of Mediterranean Agricultural Products: An Empirical Analysis”. Medit, 12 (4), 42-49.
  • Widodo, T. (2008). “Shift in Comparative Advantage, Dynamic Market and Purchasing Power Parity in the East Asia”, Doctoral Thesis, Graduate School of Economics Hiroshima University of Economics, Hiroshima, Japan.
  • UN COMTRADE. (2017). International Merchandise Trade Statistics, http://comtrade.un.org, [Erişim Tarihi: 20.01.2017]

Beyaz Rusya’da Süt Sektörünün İhracat Yapısı ve Rekabet Gücü

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 3, 71 - 86, 01.07.2017

Öz

Süt hayvancılığı Beyaz Rusya’nın ekonomik sisteminde önemli bir rol oynamakta ve süt hayvancılığı sektörü toplam tarımsal üretimin %19’unu oluşturmaktadır. Bu da süt hayvancılığının Beyaz Rusya ekonomisinin önemli bir parçası olduğunu göstermektedir. Süt ve süt ürünleri Beyaz Rusya’nın ihracatında önemli bir yer tutmaktadır. Son 15 yıllık dönemde süt ve süt ürünleri ihracatı 15 kattan fazla bir artış göstererek 105 milyon dolardan 1,7 milyar dolara ulaşmıştır. Bugün Beyaz Rusya dünya süt ve süt ürünleri ihracatında ilk ona girmektedir

Kaynakça

  • Aktan, C.C. ve Vural, Y.İ. (2004). Rekabet Gücü ve Rekabet Stratejileri, Ankara: TİSK Yayını.
  • Aiginger, K. (2000). “Specialisation of European Manufacturing”. Australian Economic Quarterly, 2, 81-92.
  • Altay Topçu, B. ve Sümerli Sarıgül, S. (2015). “Comparative Advantage and The Products Mapping of Exporting Sectors in Turkey”. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3 (18), 330-348.
  • Atıcı, C., Armagan, G. ve Szovics, P. (2004). “The Competitiveness of Livestock Sector in Some Selected European Union Candidate Countries”. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 1 (1), 23-27.
  • Bojnec, S. (2003). “Three Cconcepts of Competitiveness Measures for Livestock Production in Central and Eastern Europe”. Agriculturae Conspectus Scientificus, 68 (3), 209-220.
  • Bojnec, S. ve Ferto, I. (2009). “Agro-Food Trade Competitiveness of Central European and Balkan Countries”. Food Policy, 34 (5), 417-425.
  • Bojnec, S. ve Ferto, I. (2014). “Export Competitiveness of Dairy Products on Global Markets: The Case of the European Union Countries”. Journal Dairy Science, 97, 1-13.
  • Bórawski, P., Dunn, J.W., Tuthill, J. ve Chenarides, L. (2015). “Production and International Trade of Milk and Dairy Products in the USA”. Studia i Prace WNEiZ, 41 (1), 197-208.
  • Buynovskaya, O.I. (2012). “The Competitiveness of Dairy Products on the World Market of Belarus”. Collection of scientific papers of students, undergraduates, graduate students, 8 (1), 132-134.
  • Çelik, M. (2002). “Batı Akdeniz Bölgesinde Süt ve Süt Ürünleri Sektörünün Stratejik Durum Analizi ve Gelişme Olanakları”. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4, 43-83.
  • Çetinkaya, A. (2010). “Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 5 (2), 73-84.
  • Çivi, E. (2001). “Rekabet Gücü: Literatür Çalışması”. Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 8 (2), 22-38.
  • Çukur, F. ve Saner, G. (2005). “Konvansiyonel ve Ekolojik Hayvancılık Sistemlerinin Sürdürülebilirliği ve Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme”. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2 (1), 39-44.
  • Dalum, B., Laursen, K. ve Villumsen, G. (1998). “Structural Change in OECD Export Specialization Patterns: De-specialization and ‘Stickiness’”. International Review of Applied Economics, 12, 447-467.
  • Demir, N. ve Sancar, C. (2012). “Gümüşhane İli ve Çevresinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Sosyal, Ekonomik ve Teknik Analizi”. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 23 (2), 18-28.
  • Doğan, N. ve Kızıloğlu, S. (2015). “Konvansiyonel Süt Üreticilerinin Organik Süt Üretimine Bakışı: Gümüşhane İli Örneği”. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2 (3), 276-282.
  • Erkan, B., Arpacı, B., Yaralı, F. ve Güvenç, İ. (2015). “Türkiye’nin Sebze İhracatında Karşılaştırmalı Üstünlükleri”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 18 (4), 70-76.
  • Ervani, E. (2013). “Export and Import Performance of Indonesia’s Agriculture Sector”. JEJAK Journal of Economics and Policy, 6 (1), 54-63.
  • FAO. (2017). http://fao.org [Erişim Tarihi: 12.02.2017]
  • Hemme, T. ve Otte, J. (2010). “Pro-Poor Livestock Policy Initiative Status and Prospects for Smallholder Milk Production-a Global Perspective”, FAO, Rome.
  • IDF. (2014). Bulletin of the International Dairy Federation 476/2014, Belgium.
  • Ishchukova, N. ve Smutka, L. (2013). “Comparative Advantage: Products Mapping of the Russian Agricultural Exports”. Agris on-line Papers in Economics and Informatics, 5 (3), 13-24.
  • Kandanuri, V. (2014). “Comparative Advantage of India in Buffalo Meat Exports vis-à-vis Major Exporting Countries”. Research Journal of Management Sciences, 3 (2), 8-1.
  • Kelleci, S. (2009). “Avrupa Birliği’ne Giriş Sürecinde Türkiye’nin Rekabet Gücü: Karşılaştırmalı Üstünlükler Modeline göre Sektörel Bir Analiz”, Doktora Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Ketels, C.H.M. (2010). “Export Competitiveness: Reversing the Logic”. Institute for Strategy and Competitiveness, Harvard Business School, Boston.
  • Kırankabeş, M.C. (2006). “Küresel Rekabet Gücü Boyutunda AB Ülkeleri ile Türkiye’nin Karşılaştırmalı Analizi”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16, 231-254.
  • Klasra, M.A. ve Fidan, H. (2004). “Competitiveness and the Trade of Livestock Products: A Comparative Study between Turkey and Its Neighbouring Countries”. Journal of Applied Sciences, 4 (4), 663-668.
  • Knips, V. (2005). “Developing Countries and the Global Dairy Sector”. Part I Global Overview, FAO-PPLPI Working Paper No: 30, Rome.
  • Küçükkiremitçi, O. (2006). “Sanayi Sektörünün Dış Ticaret Performansının Rekabet Gücüne Göre Değerlendirilmesi (1995-2005 Dönemi)”. Ulusal Bağımsızlık İçin Türkiye İktisat Politikaları Kurultayı, 13-16 Haziran, Malatya.
  • Laursen, K. (1998). “Revealed Comparative Advantage and the Alternatives as Measures of International Specialization”, Danish Research Unit for Industrial Dynamics (DRUID) Working Paper No: 98-30.
  • Ma, A.S. (2013). “Revealed Comparative Advantage Measure: ASEAN-China Trade Flows”. Journal of Economics and Sustainable Development, 4 (7), 136-145.
  • Nivievskyi, O. ve von Cramon-Taubadel, S. (2011). “Dairy Supply Chain in Belarus: Bottlenecks and the Scope for Improvements”. Policy Paper, Berlin Economics, Berlin.
  • Ohlan, R. (2012). “Global Competitiveness in Dairy Sector”. Agricultural Situation in India, 69 (5), 257-264.
  • Ohlan, R. (2014). “Competitiveness and Trade Performance of India's Dairy Industry”. Asian Journal of Agriculture and Development, 11 (2), 17-38.
  • Özer, O.O., Armağan, G. ve Özden, A. (2014). “The Analysis of Competitive Power of EU States and Candidate States in Foreign Trade of Dairy Products”. Advances in Applied Agricultural Science, 2 (12), 27-31.
  • Ramanovich, M. (2005). “Policy Analysis Matrix: An Analysis of Dairy Sector in Belarus”. IFCN Dairy research center, Kiel, Germany.
  • Sajjad, M. ve Khan, M. (2010). “Economic Efficiency of Milk Production in District Peshawer: A Stochastic Frontier Approach”. Sarhad J. Agric, 26 (4), 655-663.
  • Saraçoğlu, B. ve Köse, N. (2000). “Bazı Gıda Sanayilerinin Uluslararası Rekabet Gücü: Makarna, Bisküvi ve Un Sanayi”, TEAE Yayın No: 39, Ankara.
  • Seyidoğlu, H. (2015). Uluslararası İktisat: Teori, Politika ve Uygulama, Geliştirilmiş 20. Baskı, İstanbul: Güzem Can Yayınları.
  • Şahinli, M.A. (2012). “Rekabet Gücü: Türkiye ve Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerde Canlı Hayvancılık Sektörünün Durumu”. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 22 (2), 91-98.
  • Terin, M. (2014). “Dünya Süt ve Süt Ürünleri Üretim, Tüketim, Fiyat ve Ticaretindeki Gelişmeler”. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4 (3), 53-63.
  • Vlachos, I.P. (2001). “Comparative Advantage and Uncertainty in the International Trade of Mediterranean Agricultural Products: An Empirical Analysis”. Medit, 12 (4), 42-49.
  • Widodo, T. (2008). “Shift in Comparative Advantage, Dynamic Market and Purchasing Power Parity in the East Asia”, Doctoral Thesis, Graduate School of Economics Hiroshima University of Economics, Hiroshima, Japan.
  • UN COMTRADE. (2017). International Merchandise Trade Statistics, http://comtrade.un.org, [Erişim Tarihi: 20.01.2017]
Toplam 44 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA27NG58RG
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Güçgeldi Bashimov

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2017
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Bashimov, G. (2017). Beyaz Rusya’da Süt Sektörünün İhracat Yapısı ve Rekabet Gücü. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(3), 71-86.
AMA Bashimov G. Beyaz Rusya’da Süt Sektörünün İhracat Yapısı ve Rekabet Gücü. MJSS. Temmuz 2017;6(3):71-86.
Chicago Bashimov, Güçgeldi. “Beyaz Rusya’da Süt Sektörünün İhracat Yapısı Ve Rekabet Gücü”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 6, sy. 3 (Temmuz 2017): 71-86.
EndNote Bashimov G (01 Temmuz 2017) Beyaz Rusya’da Süt Sektörünün İhracat Yapısı ve Rekabet Gücü. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 6 3 71–86.
IEEE G. Bashimov, “Beyaz Rusya’da Süt Sektörünün İhracat Yapısı ve Rekabet Gücü”, MJSS, c. 6, sy. 3, ss. 71–86, 2017.
ISNAD Bashimov, Güçgeldi. “Beyaz Rusya’da Süt Sektörünün İhracat Yapısı Ve Rekabet Gücü”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 6/3 (Temmuz 2017), 71-86.
JAMA Bashimov G. Beyaz Rusya’da Süt Sektörünün İhracat Yapısı ve Rekabet Gücü. MJSS. 2017;6:71–86.
MLA Bashimov, Güçgeldi. “Beyaz Rusya’da Süt Sektörünün İhracat Yapısı Ve Rekabet Gücü”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, c. 6, sy. 3, 2017, ss. 71-86.
Vancouver Bashimov G. Beyaz Rusya’da Süt Sektörünün İhracat Yapısı ve Rekabet Gücü. MJSS. 2017;6(3):71-86.

MANAS Journal of Social Studies (MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi)     


16155