Bu makale, henüz bilimsel olarak araştırılmayan bir vaka aracılığıyla WhatsApp grup iletişimi hakkında bir çalışma sunmaktadır ve WhatsApp çalışmalarına katkıda bulunmayı planlamaktadır. WhatsApp, insanların birbirleriyle iletişim kurma şeklini değiştiren yaygın bir mobil mesajlaşma uygulamasıdır. Anlık mesajlaşma aracı, kullanıcıların yalnızca metin formlarında değil, video, ses ve resim formlarında da mesaj göndermelerini sağlar. Özellikle arkadaşlar arasında gayri resmi amaçlar için veya meslektaşlar arasında daha resmi amaçlar için gruplar oluşturmak oldukça yaygın hale gelmiştir. Son zamanlarda WhatsApp ebeveyn grupları popüler bir konu haline gelmiştir ancak yalnızca günlük gazeteler gibi popüler medya ortamlarında veya bazı bloglarda veya çevrim içi forumlarda bu konu tartışılmaktadır. Bu tür ebeveyn grupları, bir araya gelme kararının karşılıklı çıkar ilişkisine dayandığı gayrı resmi gruplar olarak görülebilir. Bu çalışmada, grup iletişiminin dinamiklerini analiz edilerek WhatsApp'ın akademik çalışma alanını genişletmek amaçlanmaktadır. Bu amaçla öncelikle WhatsApp gruplarının gelişimi ve özellikleri ile çevrim dışı resmi olmayan gruplar ve çevrim içi resmi olmayan gruplar arasındaki etkin iletişim, akran ilişkisi ve karar verme farklılıkları sorgulanacaktır. Daha sonra sosyal bulunuşluk teorisini ve biriyle iletişim kurmanın farkında olma fikrini dikkate alarak; WhatsApp ebeveyn grubu, kişisel bağlantı kurma üzerinden analiz edilecektir. Bu çalışmanın araştırma bölümü için bir WhatsApp ebeveyn grubundan elde edilen 6578 mesaj, içerik analizi yöntemiyle değerlendirilecektir. Sonuçlar, WhatsApp ebeveyn grubunun grup iletişimi ve bilgi paylaşımı konusundaki dinamiklerini anlamak ve araştırmak için teşvik edici olacaktır.
This paper presents a study of WhatsApp group communication through a case study, which is not searched scholarly yet, thus plans to contribute to this recent area of WhatsApp studies. WhatsApp is a widespread mobile messaging application, which changes the way that people communicate with each other. The instant messaging tool allows users to send messages not only in text forms but also in the video, audio and in picture forms. Particularly it has become quite common to create groups for informal purposes among friends or for more formal purposes among colleagues. Recently WhatsApp parent groups have turned out to be a popular subject but yet only been discussed widely in popular media environments such as daily newspapers or in some blogs or online forums. This kind of group can be considered as an informal group where the determination of coming together is a mutual interest.
This research aims to widen the academic study area of WhatsApp by analyzing the dynamics of group communication through this application. To this end, firstly the development of WhatsApp groups and its characteristics and the differences between offline informal groups and online informal groups in terms of effective communication, peer relation and decision-making will be interrogated. Then taking into account the social presence theory and the idea of being aware of communicating with somebody; WhatsApp parent group will be analyzed from the point of view of establishing a personal connection. As the research part of this study collected 6578 messages from a WhatsApp parent group will be evaluated by using content analysis. The results will be stimulating to understand and to explore the dynamics of WhatsApp parent group with regard to group communication and information sharing.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Şubat 2019 |
Gönderilme Tarihi | 26 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Ek Sayı 1 |
MANAS Journal of Social Studies (MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi)