Aim: The effects of vitamin D, which has an antiviral and immune modulator in preventing the rapidly
spreading COVID-19, which has been resulting in increasing number of deaths worldwide, is discussed.
The aim of the present study was to determine whether 25-hydroxyvitamin D level is associated with
COVID-19 risk.
Material and Methods: Ninety-six individuals (48 COVID-19 positive and 48 COVID-19 negative) were
included in this cross-sectional study. Data were collected with a questionnaire form evaluating the
individual and clinical characteristics of the study participants, their eating habits affecting vitamin D
status and their sun exposures. 25-hydroxyvitamin D measurements and polymerase chain reaction
test results were evaluated. Independent samples t test was used to compare the age, BFUI and vitamin
D levels of the patient and control groups while Chi-square and Fisher’s exact test were used for the
ratio comparisons of categorical variables.
Results: It was found that 86.5% of the study participants had vitamin D deficiency. There was no
significant difference between 25-hydroxyvitamin D levels of individuals who tested positive for COVID-19
and those who did not (11.50 ± 6.66 ng/ml and 12.95 ± 6.11 ng/ml, respectively, p = 0.271). Vitamin
D status (severely deficient, deficient, insufficient) was similar in those with and without COVID-19
infection (p = 0.586).
Conclusion: Our findings do not support the potential link between COVID-19 infection risk and
25-hydroxyvitamin D level or vitamin D status.
Amaç: Antiviral ve immün modülatör etkisi olan D vitamininin, dünya çapındaki artan ölüm sayısıyla
birlikte hızla yayılan COVID-19’u önlemedeki etkisi tartışılmaktadır. Çalışmanın amacı 25-hidroksivitamin
D düzeyinin COVID-19 riski ile ilişkili olup olmadığının belirlenmesidir.
Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tipteki çalışmaya 96 birey (48 COVID-19 pozitif ve 48 COVID-19 negatif)
dahil edildi. Çalışmaya katılanların bireysel ve klinik özelliklerini, D vitamini durumlarını etkileyen
beslenme alışkanlıklarını ve güneş maruziyetlerini değerlendiren anket formu ile veriler toplandı.
25-hidroksivitamin D düzeyi ölçümleri ve Polimeraz Zincir Reaksiyonu test sonuçları değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya katılanların %86,5’inde D vitamini eksikliği olduğu bulundu. Çalışmada COVID-19
testi pozitif olan ve olmayan bireylerin 25-hidroksivitamin D düzeyi ortalamaları arasında istatistiksel
olarak anlamlı fark bulunmadı (sırasıyla 11,50 ± 6,66 ng/ml, 12,95 ± 6,11 ng/ ml, p = 0,271). D vitamini
durumu (ciddi eksiklik, eksiklik, yetersizlik) COVID -19 enfeksiyonu olan ve olmayanlar arasında benzer
bulundu (p = 0,586). Hasta ve kontrol gruplarının yaşı, BFUI ve D vitamini düzeylerinin karşılanmasında
iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi; kategorik değişkenlerin oran karşılaştırmaları için Ki-kare
ve Fisher’in kesin testi kullanıldı.
Sonuç: Bulgularımız 25- hidroksivitamin D düzeyi ve D vitamini durumu ile COVID-19 enfeksiyonu riski
arasında potansiyel bağlantıyı desteklememektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Nisan 2022 |
Kabul Tarihi | 23 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 1 |
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin bilimsel yayım organıdır.
Ulusal ve uluslararası tüm kurum ve kişilere elektronik olarak ücretsiz ulaşmayı hedefleyen hakemli bir dergidir.
Dergi yılda üç kez olmak üzere Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yayımlanır.
Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizcedir.