Amaç: Çalışmanın amacı hepatosteatoz hastalarının D vitamini, trigliserit ve kolesterol düzeylerini sağlıklı kontrol hastalarıyla karşılaştırmaktır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza retrospektif olarak hepatosteatozlu 99 hasta ve sağlıklı kontrol hastaları dahil edildi. Çalışmaya dahil
edilen hastalar 2020-2023 yılları arasında çocuk gastroenteroloji polikliniğine başvuran hastalardı.
Bulgular: Çalışmamıza hepatosteatozlu 47 (%47,5) ve kontrol grubunda 52 (%52,5) olmak üzere toplam 99 hasta dahil edildi. Ortalama ALT
değerleri hepatosteatoz ve kontrol gruplarında sırasıyla 35,2 ± 19,5 ve 28,3 ± 13,0 idi (P= 0,039). Ortalama trigliserit (136 ± 28 vs 125 ± 24;
P= 0.042) ve kolesterol (165 ± 20 vs 154 ± 20; P= 0.010) düzeyleri hepatosteatoz grubunda kontrol grubuna göre daha yüksekti ve sonuç
anlamlı olarak farklı bulundu. Ortalama D vitamini düzeyleri gruplar arasında farklılık göstermedi. Her iki grupta da D vitamini eksikliği yüksek
bulundu, ancak gruplar arasında fark analiz edilmedi (%72.3 vs %61.5; P= 0.491).
Sonuç: Hepatosteatozlu hastalarda trigliserit ve kolesterol düzeyleri daha yüksek bulundu. Açlık kan şekeri hepatosteatoz grubunda
daha yüksektir. Bu sonuçlara ve literatüre dayanarak, hepatosteatozlu hastalar ilerleyen yıllarda metabolik sendrom ve ateroskleroz gibi
kardiyovasküler hastalıklar gibi önemli hastalıklar için risk oluşturmaktadır.
Aim: The aim of the study was to compare vitamin D, triglyceride and cholesterol levels of hepatosteatosis patients with healthy control
patients.
Material and Methods: Ninety-nine patients with hepatosteatosis and healthy control patients were included in our study retrospectively.
The patients included in the study were patients who applied to the pediatric gastroenterology outpatient clinic between 2020 and 2023.
Results: A total of 99 patients, 47 (47.5%) with hepatosteatosis and 52 (52.5%) in the control group, were included in our study. Mean ALT
values were 35.2 ± 19.5 and 28.3 ± 13.0 in the hepatosteatosis and control groups, respectively (P= 0.039). Mean triglyceride (136 ± 28 vs
125 ± 24; P= 0.042) and cholesterol (165 ± 20 vs 154 ± 20; P= 0.010) levels were higher in the hepatosteatosis group than in the control
group and the result was found to be significantly different. Mean vitamin D levels did not differ between the groups. Vitamin D deficiency was
found to be high in both groups, but no difference was analyzed between the groups (72.3% vs 61.5%; P= 0.491).
Conclusion: Triglyceride and cholesterol levels were found to be higher in patients with hepatosteatosis. Fasting blood glucose is higher in
the hepatosteatosis group. Based on these results and the literature, patients with hepatosteatosis pose a risk for important diseases such
as metabolic syndrome and cardiovascular diseases such as atherosclerosis in the following years.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gastroenteroloji ve Hepatoloji |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2025 |
Gönderilme Tarihi | 26 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 17 Temmuz 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 2 |
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin bilimsel yayım organıdır.
Ulusal ve uluslararası tüm kurum ve kişilere elektronik olarak ücretsiz ulaşmayı hedefleyen hakemli bir dergidir.
Dergi yılda üç kez olmak üzere Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yayımlanır.
Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizcedir.